Zidul de sprijin in Gradina - solutii - sfaturi de la peisagist pentru proiectul peisager

zid de sprijin, piatra naturala, bolovani, stabilizare pamant, curte in panta
In cazul in care doriti sa obtineti o zona plata si terenul are nevoie de un zid de sprijin.Exista o multitudine de posibilitati estetice pentru un zid de sprijin, iar eu voi incerca sa abordez o serie mica, pentru a contura ce implica si necesita construirea unui zid de sprijin. O zona plata in gradina poate servi ca zona de joaca pentru copii, poate doriti un "patio", o piscina sau alte spatii cu functiuni cunoscute in gradina.
zid de sprijin beton, beton placat cu piatra, drenaj zid de sprijin, solutii, idei, sfaturi stabilizare pamant gradina in panta

Avantaje:
Personal sunt incantat cand terenul gradinii este accidentat si prezinta denivelari. Provocarea este mai mare, iar rezultatul poate fi surprinzator si de cele mai multe ori asa se intampla. Ruperile de nivel prin ziduri de sprijin sau taluzari succesive aduc o multime de beneficii iar cel pe care il apreciez cel mai mult este posibilitatea designului unei caderi de apa si perspectiva deschisa cat si micile puncte de belvedere.
teren in panta, curte in panta, deal, zid de sprijin, zid de sustinere, pamant, piatra naturala, piatra fara mortat, gradina

Solutii:
Mergand mai departe, situatiile in care exista o panta prea abrupta pentru "a tine" gazonul sau florile, ca aceasta sa fie intretinuta mecanic putem minimiza panta cu ajutorul unuia sau mai multor ziduri de sprijin.
zid de sprijin in gradina, curte in panta, teren, vale, deal, ograda, gradina, design, proiect
Calculul zidurilor:
Personal prefer zidurile de mici dimensiuni cu texturi de piatra naturala sau lemn ale caror volume sunt indulcite de plante curgatoare si graminee. In functie de panta pe care o aveti in gradina se calculeaza numarul si inaltimile zidurilor de sprijin.(sfat: nu trebuie sa existe panta mai mare de 30% in zonele verzi, pentru acces trebuie sa fi mult mai mica). Pentru calculul zidurilor si o solutie estetica si corecta va recomand sa apelati la un profestionist(peisagist, constructor, arhitect).
calcul zid de sprijin, rezistenta perete de sustinere, curte in panta, terasa piatra naturala, umbra

Plantarea:
In plantarea la baza sau pe varful zidului de sprijin trebuie retinut ca plantele trebuiesc amplasate la minimim 20 cm, din varii motive, principalul ar fi atat sanatatea si estetica plantei protectia zidului.
sfaturi constructie zid de sprijin, sfaturi stabilizare sol, inginer stabilizare teren, gradina proiect peisagitica, curte in trepte, terasare
Siguranta:
Intotdeauna trebuie avuta in vedere siguranta unor astfel de ziduri, in pericol fiind copiii in special. Pentru a evita neplaceri sau solutii inestetice precum garduri de aparare este recomandat o plantare abundenta de arbusti sau flori cu port consistent.




Materiale pentru zidurile de sprijin:
materiale zid de sprijin, gradina naturala, rustica, piatra naturala, idei, sfaturi
Exista o multitudine de variante pentru a realiza un zid de sprijin in gradina.


Prefabricate din beton - decorative: Exista foarte multe modele, culori si marimi din care puteti alege impreuna cu peisagistul care se ocupa de gradina(si amintesc de peisagist pentru ca pavajul si defapt orice textura joaca un rol principal in estetica spatiului mult visat).

Caramida : Caramida cu mortar, un material putin mai scump dar cu avantaje pe plan functional si estetic. Se realizeaza o fundatie de beton pe care se impletesc caramizile.In acest caz eu recomand o hidroizolare a zidului pentru a-i prelungi viata si
a-l feri de umiditatea ce aduce si neplaceri vizuale.


Piatra naturala asternuta : Este cu adevarat speciala solutia, mai ales avand in vedere varietatea imensa de pietra.Cum granitul si pietrele calcaroase sunt atat de des intalnite pot fi o solutie estetica, cu conditia ca piatra sa fi fost sparta frumos.


Piatra naturala cu mortar : Cu aport de joc si poate chiar dinamica in peisajul gradinii,si poate cea mai scumpa solutie, atat materialul cat si munca. O placare a unui zid gata facut din beton armat, cu piatra naturala este o solutie ceva mai ieftina dar nu la fel de frumoasa si rezistenta.
Piatra poate fi de forma naturala sau taiata regulat, alegerea fiind facuta alaturi de peisagist sau oricum tinand cont in permanenta de designul general al gradinii si de texturile existente.

prefabricate stabilizare teren, terasare curte, terasare gradina, peisagistica curte in panta, proiectare
Zidul din beton : O varianta ieftina,cu o serie de solutii estetice dar calitativ este slab datorita crapaturilor ce pot aparea in viitor avand in vedere inflexibilitatea materialului.

In oricare din cazuri, firma ce realizeaza aceste lucrari trebuie sa aiba experienta, asemenea si proiectantului pentru ca totusi un zid de sprijin este o constructie ce poate aduce beneficii gradinii si case dar
realizat necorespunzator poate aduce dezavantaje, si nu doar estetice.

Pentru a incheia lucrarea zidului trebuie sa aiba un varf, un fel de capac ce protejeaza iar acesta poate fi din acelas material sau alte texturi /culori in functie de design.

boltari zid de sprijin, boltari plantare plante, gradina in panta, terasare gradina, peisagsitica, design, proiect, inginer stabilizare
Voi continua cu detalii legate de managementul apei pluviale in gradina si desigur in preajma zidurilor de sprijin.

EDIT 09.2012 : multumesc pentru atentia acordata acestei postari. Am fost sunat pentru multe situatii si ma bucura faptul ca  pot ajuta clientii sa ia deciziile cele mai bune privind designul si proiectarea gradinii si solutii pentru amenajarea spatiilor verzi. Cu siguranta voi reveni pe acest subiect.
Multumesc inca o data colaboratorilor si clientilor.

EDIT 09.2017 : am avut ocazia realizarii a numeroase gradini terasate cu ajutorul taluzurilor si zidurilor de sprijin. Structura si arhitectura solutiilor de stabilizare a terenului in panta prin terasare si taluzare sau prin ziduri de sprijin din gabioane, piatra naturala, prefabricate sau beton...aici pot spune ca am experienta de care aveti nevoie.

Cateva exemple de proiecte de peisagistica proiectate si costructie de mine si echipa de constructori cu care colaborez:

gradina terasare, stabilizare sol, tazulare teren in panta, proiect gradina in panta, zid de sprijin, trepte din lemn
Proiect Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - 2016 - Ilfov

constructie lac, proiect iaz, proiect helesteu cu pesti, sapare lac, tazulare, stabilizare pamant, umplutura, compactare, peisagistica, design gradina lac, gradina mare, curte mare
Proiect Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - 2012 - Frumusani
stabilizare teren, sapare piscina, beton, gradina pe marginea lacului, pamant, taluzare, stabilizare, proiectant, arhitect, inginer, solutii tehince, idei, sfaturi
Proiect in lucru - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - 2017 - Snagov


Proiectare gradini, peisagistica si design al gradinii: Peiagist Alexandru Gheorghe  - 0723026284

8 comentarii:

  1. Mi-a placut foarte mult prezentarea si daruirea cu care ai impartasit atatea chestiuni tehnice. BrAVO!

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari. dupa multe cautari am gasit materialul. nu credeam ca exista oameni calificati si la noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc! Este ceea ce cautam si mai mult decat atat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Demult caut aceste informatii!Multummesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca v-au fost utile informatiile, am decis sa abordez mai multe subiecte asa cum am procedat cu acesta, prin urmare va astept in continuare pe acest blog, iar daca aveti intrebari exista si un mail la care ma puteti contacta.

    RăspundețiȘtergere
  6. felicitari pentru articol...continuati tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  7. Am o rugaminte daca aveti un model de gradina amenajat in trepte.Spatiul este drept si as dori sa-l infrumusetez cumva ........

    RăspundețiȘtergere
  8. Din fericire nu exista retete sau modele pentru gradini in trepte sau cu teren drept, sau orice tip.Prin urmare cel mai simplu mod de a intelege spatiul(daca nu doriti sa apelati la un arhitect peisagist) este acela de a gasi inspiratie in imagini ale unor gradini de calitate ce va inspira cu recomandarea ca intotdeauna sa aveti in vedere dimensiunea spatiului si ambientul in general pe care il urmariti.
    Mai simplu decat ata, este sa ne intalnim la fata locului si sa vedem exact ce se poate face astfel sa conturam mai bine ce doriti dumneavoastra de la spatiul disponibil pentru noua gradina. Daca va decideti aveti contactul in pagina.

    RăspundețiȘtergere