Planificarea bugetului pentru proiecare si amenajarea gradinii - costuri


CAT MA COSTA GRADINA ?
bani in pamant, buget gradina, pret gradina, pret proiect gradina, cat costa amenajarea gradinii, cat cost proiect peisagistica

Am facut un mic sondaj pe www.arhitectpeisagist.blogspot.com din care a reiesit ceea ce majoritatea stim, faptul ca poate cel mai important aspect atunci cand dorim amenajarea gradinii este bugetul.
Costul proiectului de peisagistica, pretul materialelor, pretul plantelor si nu in ultimul rand pretul manoperei pentru amenajarea gradinii.

       Am mai vorbit de costuri pe acest site, dar strict legat de proiectarea gradinii, de designul gradinii, si prea putin despre costurile implicate in amenjarea efectiva a gradinii, timpul necesar pentru punerea in practica a proiectului de peisagistica.


planuri complicate, bugetare complicata, tabla desen complicat, manzgalitura       Discutand cu cei pentru care am avut placerea sa le aduc frumosul si natura in gradina prin proiectele mele, am constatat o oarecare lipsa de informatie din sursele disponibile, privind costurile materialelor si al manoperelor. Despre lipsa planificarii unui buget nu mai spun, pretul amenajarii unei gradini este un mister chiar si pentru unii din cei ce amenajeaza gradini, ce sa mai vorbim despre beneficiari in acest caz.



Planificarea gradinii si a amenajarii ei confera o siguranta si comfort, mai ales cand ne concentram resursele impreuna sa iasa cat mai bine, cat mai repede si desigur cat mai ieftin.


bazin de apa, luciu apa, reflexie, ierburi decorative gradina, graminee tipuri diferite, mesteacan, gradina modernista


       Va propun sa discutam impreuna despre planificarea bugetului pentru amenajarea gradinii iar eu voi face primul pas.


Ce suprafata are gradina?

In primul rand trebuie sa stiu ce suprafata doresc sa amenajez. Poate nu vreau sa amenajez toata curtea, pot avea o gradina de intrare spectaculoasa iar gradina de familie sa fie mai relaxata ca abundenta de plante si alei, reducand costurile si lucrarile implicate. Lucrurile pot sta cu totul invers, desigur in functie de gusturi.

Considerand ca peisagistul ar trebui sa calculeze costurile pentru proiectare in primul rand dupa suprafata spatiului de amenajat, trebuie sa stiu clar cat si unde amenajez.
 Costul unui proiect de gradina nu inseamna doar suprafata, ci este influentat in special de complexitatea proiectului. Cu cat vrem lucruri mai complicate, cu atat mai mult va munci arhitectul si cei din teren.
Astfel pot avea un cost de proiectare a gradinii de 300 euro la o gradina de 600 mp cu functiunile generale incluse (alei, grupuri de plante, iaz, chiosc, iluminat, irigare , s.a.) dar un design lejer si intr-un teren relativ usor de lucrat. Dar costul de proictare poate ajunge si peste 1000 de euro pentru o suprafata 600 mp daca designul necesita un timp mai mare de lucru, planuri tehnice detaliate pentru diferiti constructori (piscina, jardiniere personalizate, structuri lemn, sisteme complexe de drenaj al apelor pluviale, si altele).
  Sunt situatii in care spatiul de amenjat inainte de orice are nevoie de o sistematizare, securizare uneori implicarea unor specialisti din alte domenii (structurist, retelist, samdp.) In aceste situatii inainte de plante frumoase si o peluza verde, este nevoie de includem in buget si costurile ce rezolva aceste posibile probleme.

In concluzie proiectul de peisagistica are un cost variabil intre 0.5 si 2 euro/ mp iar acest cost poate include prezenta pe santier a peisagistului in cazul unor proiecte in localitatea in care are biroul si in conditiile unui proiect simplu.

De ce peisagistul se plateste singur ?

  In experienta de noua ani am inteles tot mai bine valoare expertizei mele, cu ce si cat pot ajuta un beneficiar in realizarea unei gradini peste aspectul creativ al designului gradinii.
Peisagistul se plateste singur nu pentru ca este un cautator de chilipiruri asa cum uneori se creeaza astepari, ci prin solutiile inovative, contactele si resursele de incredere adunate in timp, si in special prin experienta de a intelege rapid costurile neprevazute ce pot aparea in viitor, problemele unui teren din jurul casei si cum poate scuti cheltuieli suplimentare.
Pentru a ma face mai bine inteles va dau un exemplu :  o gradina de 500 de mp langa Bucuresti, la marginea unei paduri. Beneficiarul negociase constructia gardului cu o echipa de muncitori si un mester. Dorea un gard solid placat cu piatra pe alocuri. Costl final avansat de echipa ? 15.000 de euro. Mult ! Mult pentru un gard pe care eu oricum l-as acoperi cu vegetatie pentru ca nu va sensul de a simti limita proprietatii ca o limita permanenta, fizica si mentala. Propunerea mea a fost de a instala un gard de plasa pe o fundatie de beton iar gardul de la intrare in casa sa fie tratat similar, exceptand poarta pietonala si auto. Plasa devine un suport pentru plante cataratoare rezistente, verzi iarna, iar daca sunt plantate de la bun inceput mari, intimitatea este asigurata. Costul final ? 8000 de euro.
In acest caz, costul proiectului de peisagistica, banii ceruti de mine, au fost 650 de euro. Deci in final clientul a salvat 7000 de euro de la gard, m-a platit cu 650 si a ramas in buzunar cu 6350 euro.
   Evident solutiile si inventivitatea merg mai departe de situatii simple ca cea expusa mai sus, dar sper ca acest exemplu sa explice bine abordarea mea ca profesionist in ce priveste bugetul unui client si importanta rezultatului final.

Personal prefer sa fiu cat mai mult timp pe santier.
   In timp am realizat ca in domeniul peisagisticii nu exista diriginte de santier specializat, project manager, sau ingineri specialisti ce sunt dispusi a se implica in astfel de proiecte, cu atat mai mult daca sunt de mici dimensiuni. Asadar prefer sa urmaresc lucrarile din teren, sa pot oferi solutii rapide in cazul in care apar situatii neprevazute sau mici modificari, astfel incat designul si in final aspectul gradinii sa nu fie afectat cu nimic. Prezenta pe santier a peisagistului este acoperita partial din costul initial de proiectare, cum spuneam mai sus, in anumite conditii.
Cand un proiect se intinde de 3-6 luni de lucrari intense cu diferite echipe eu in calitate de peisagsit dar si project manager, gestionaz echipele si materialele, costurile si timpii de executie. Deci este nevoie de mine in permanenta pe teren, prin urmare aici apare un cost de asistenta pe santier si de project management.

Acest cost este foarte important pentru client.
Atunci ca eu ca peisagist si implicit proiectantul gradinii pot gestiona materialele si echipele, pot eficientiza costurile, calitatea lucrarilor si timpul de executie. Prin urmare costul meu de asistenta se recupereaza prin buna prestatie in teren.

Exemplu : in timpul unei lucrari, in urma sapaturilor pentru plantari am constatat faptul ca la 70 cm adancime exista o placa de beton din umpluturi ce in viitor nu va permite drenarea apei. In acel moment am cerut constructorului sa perforeze placa  (fiind prea mare pentru a fi scoasa din teren). Costul perforarii a fost de 150 de lei. Costul plantelor ce urmau a fi plantat era de 12000 lei. In cazul unui drenaj defectuos plantele ar fi suferit si in final s-ar fi uscat avand radacina sufocata de apa. O decizie de moment a salvat un cost substantial. Aici experienta conteaza foarte mult.

Materiale - Manopere - Plante

Materialele si lucrarile de baza folosite la amenajarea gradinii:

- degajare teren de deseuri
- nivelare teren cu pamant vegetal
- drenaj teren
- constructie alei / terasa
- finisare alei
- nivelare finala pamant
- plantare arbori, arbusti, flori, liane, graminee, samdp.
- instalare irigatii
- instalare gazon


In ordinea fireasca a lucrarilor, lista de sus cuprinde in pare materialele si lucrarile de baza pentru o gradina.
Costul pentru o gradina de acest tip este de minim 10 euro/mp. Deci o gradina de 600 mp ar putea costa 6000 euro. Acest cost reflecta un cost mic de proiectare, o gradina simpla, cu plante mici dar cu un aspect final frumos.
In general este de preferat un buget de 15 euro/mp pentru a putea compensa diferitele variatiuni in starea solului, un proiect de peisagistica cu personalitate conceput specific pentru necesitatile acelui spatiu si mai ales pentru stilul de viata al beneficiarilor.
Am avut ocazia de a lucra cu bugete foarte diferite, pana la 100 euro/mp in cazul unor gradini minimaliste, cu materiale pentru finisaj speciale, mobilier deosebit, samdp.
Va pot spune ca orice gradina poate arata spectaculos daca avem rabdare,

repede - ieftin si bun.... la un moment dat trebuie sa alegem doar doua dintre ele. :)


Cu bucurie! :)

Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe


EDIT 09.2012: Multumesc pentru atentia acordata acestei postari, ma bucur ca a folosit clientilor si nu numai. Am revenit si in revistele de specialitate cu discutia privind managemenetul unui proiect de peisagistica, complexitatea amenajarii gradinii si planificarea bugetului pentru investitia in peisagistica.
Cu siguranta voi reveni si aici pe subiectul acesta , tot timpul invatam , tot timpul sunt sfaturi utile de impartit celor ce cauta. Ca peisagist la inceputurile acestui domeniu verde in Romania, ma bucur ca pot ajuta la modelarea unui sistem eficient de colaborare pentru amenajarea gradinilor publice si private.

Edit 07.2017: O data cu evolutia domeniului peisagisticii in Romania, evoluam cu totii si implicit cresc asteptarile. Ceea ce cred ca este foarte bine. Gradina este in final spatiul pentru a crea momente si amintiri frumoasa alaturi de cei dragi, in natura. Costurile de sus sunt inca valabile, cu mici modificari ce privesc costurile materialelor, dar pot spune ca evolutia preturilor in domeniul amenajarilor gradinilor a fost foarte sanatoasa. Unele preturi pot spune ca au scazut (de ex. gazonul rulou ce poate fi achizitionat acum si cu 2.5 eu/mp), alte preturi s-au stabilizat (de ex. pamantul vegetal are inca un cost de 90 - 100 lei/mp), iar unele au crescut dar influentate de economie in general.

Pentru costuri exacte sau estimari pentru anumite tipuri particulare de spatii sau curti in panta, cu teren abrupt, sau pe marginea lacului, samdp. ma puteti contacta oricand la :alexandru@poteca-studio.ro sau telefonic in timpul programului la : 0723026284.