Cum alegem arhitectul peisagist potrivit pentru proiectarea gradinii ?


       Angajarea unui arhitect peisagist pentru designul curtii devine tot mai putin ceva exclusivist. Apar tot mai multi ofertanti pe piata, si cu aceasta tendita vine si confuzia sau dificultatea de a alege peisagistul potrivit.
   
proiectare design gradina peisagist alexandru gheorghe
Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Proiect Gheorgheni - 2014
 De cele mai multe ori avem tendita sa apelam la doi, trei peisagisti pentru a face propuneri, dar acele propuneri costa, iar riscul ca nici una sa nu fie exact ce dorim este destul de real. Sunt persoane care cer doua sau trei variante de la un singur peisagist sau sunt dispusi sa lucreze cu specialistul lor pe o prima propunere, sa construiasca un proiect pe parcursul unei serii de discutii. Exista si posibilitatea de a cauta foarte bine pe internet si printre prieteni, peisagistul sau firma de amenajari gradini cu cele mai multe recomandari sau cu o viziune comuna cu cea pe care o avem asupra viitoarei gradini.
Intr-un fel nici una din aceste metode nu este incorecta.
         
  Dar ce metoda de a alege peisagistul potrivit este cea mai apropiata de garantia unor servicii de calitate si a unui rezultat de calitate?

       
Arh. Peis. Proiect Gheorgheni 2014
 In cei aproape 8 ani de proiectare si design ca peisagist, pot spune ca am intalnit atat de multi oameni, situatii si proiecte, incat imi permit sa pun aceste intrebari si sa raspund cu siguranta unei probabilitati foarte mari.
De cele mai multe ori clientii cu care am mers pana la capat, cu un rezultat cu adevarat remarcabil, proiecte de design cu care se mandresc atat clientii cat si eu ca peisagist, sunt cei care aleg peisagistul printr-o metoda simpla : cautare pe internet a peisagistului, recomandari, portofoliu sau dovada unei viziuni si a posibilitatii de utilizare a unor concepte de design ce pot duce la rezultatul dorit.

                                             
    Prin urmare, odata ce ati gasit arhitectul peisagist, sau firma de amenajari ce pare a fi ceea ce aveti nevoie, va recomand sa cautati persoana pe interenet, sa cunoasteti proiecte si viziunea designerului si eventual sa solicitati vizita unui proiect realizat.

Odata ce intalniti peisagistul, arhitectul, designerul si vizitati unul din proiectele realizate, puteti aprecia daca are viziune, creativitate, rabdare si profesionalism. Felul in care va prezinta gradina vizitata, motivarea utilizarii unor materiale, plante, volume construite, corpuri de iluminat si altele, va dovedi de fapt capacitatea de a motiva deciziile pe care le ia pentru proiectul dumneavoastra.
Orice designer alege elementele componente ale unui proiect pe baza unui concept, unor principii artistice, estetice si ingineresti, cautand in permanenta echilibrul intre functional si estetic.

  1. Proiectare design gradina -  gradina piscina naturala, lac iaz , Amenajare Gradini
    Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Proiect Ilfov - 2013/2014

Consider ca aceasta metoda de a alege un peisagist, este una din metodele ce consuma cel mai putin timp de ambele parti si oferta legarea unei punti de comunicare (foarte importanta) alaturi de increderea ca acel specialist este omul potrivit pentru a gestiona spatiul in care urmeaza sa investestiti, sa va petreceti o mare parte a timpului liber alaturi de familie.

arhitect gradina terasa lemn pere din lemn gard deck pardoseala exterior lavanda amenajari gradini
Arhitect peisagist Alexandru Gheorghe - Proiect Mamia - Ipanera Beach - 2013

Poate nu avem timp sa vizitam un proiect realizat, sau poate suntem departe, sau poate pur si simplu consideram ca nu merita efortul; in cazul acesta va recomand sa stabiliti prima intalnire cu arhitectul peisagist la terenul ce urmeaza sa fie amenajat, solicitand prezentarea unui proiect relativ similar pe calculator, sau un catalog printat. Urmarind aceleasi principii mentionate anterior: de argumentare a elementelor utilizate in gradina, realitatea cu profesionalismul cu care a gandit si s-a asigurat de amenajarea acelui spatiu, puteti determina daca merita sa lucrati cu acel peisagist.

Alee moderna minimalista - Bucuresti gradina design simplu - Amenajari gradini Peisagist Alexandru Gheorghe
Arh. Peis. Alexandru Gheorghe - Proiect Cernica - 2014
    Mie imi place sa discut atat despre aspectele placute ale unui proiet deja realizat cat si cele neplacute. Pentru ca pana la urma si eu vreau sa determin daca vreau sa-mi ofer serviciile, viziunea si timpul pentru acel proiect. Au fost situatii in care am refuzat clienti, realizand devreme diferenta de viziune asupra spatiului. De exemplu prefer sa nu ma implic in proiecte in care mi se cere introducerea de elemente ce nu ma definesc profesional: ingerasi din ipsos si carute cu muscate, sau solutii tehnice pentru care nu pot oferi garantii de estetica si de siguranta.

Prestarea de servicii de design si proiectare peisagera, este un schimb de viziune si cunostinte cumulate de-a lungul anilor de experienta si studii, talent si timp, cu o prietenie profesionala, atasament fata de proiect si remuneratia convenita.
Proiect Rasnov - regularizare parau, taluzare si stabilizare maluri - Proiectare gradina - Amenajare
Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe - Proiect Rasnov




Dedicarea unui peisagist ar trebui determinata nu de bani, ci de potentialul proiectului, posibilitatea de comunicare cu clientul si provocarea pe care o reprezinta spatiul, mediul ambiental al zonei de amenajat.


     Evident, aspectul bugetelor este extrem de important, iar peisagistul, designerul sau arhitectul ocupa si pozitia unui project manager, a unei persoane ce nu doar viseaza frumos spatii si culori, plante, materiale si texturi, ci intelege efortul financiar, investitia in acel spatiu si asteptarile clientului alaturi de potentialul psihologic de imbunatatire a vietii celor ce vor beneficia de acel spatiu.
    Responsabilitatea mea ca peisagist este sa aduc bucurie si sa creez un spatiu ce favorizeaza momente frumoase, de relaxare pentru cei ce beneficiaza de cunostinele mele.