Gradina naturalista - Miscarea "New perennials" in designul de peisaj - Despre noi metode si un nou stil de a amenaja gradina.


Lucrez la un articol despre stilul "new perennials" de ceva timp si tot adaug, astept fotografii noi cu gradinile noastre si niciodata nu pare complet. Acum ca am avut putin timp, am reusit sa postez un teaser scurt. Astept vacanta pentru a inchega intreaga poveste si aventura mea de a promova si de a face design in spiritul naturalist.

Gradina stil new perennials arhitect peisagist alexandru gheorghe
Gradina privata - Peisagist Alexandru Gheorghe

     Dupa cautari indelungi a unei modalitati de a aborda gradina ca structura functionala si estetica, in special in privinta plantelor ornamentale, pot spune ca m-am atasat cu precadere de stilul naturalist al gradinilor moderne. Ma declar in continuare un mare admirator al gradinilor minimaliste, al materialelor moderne utilizate in spatiul exterior, dar cred ca usoare insertii ale unui design de plantare naturalist aduce spiritul unei pajisti in orice tip sau dimensiune de spatiu, daca planificarea se face corespunzator.


gradina flori perene gravetyer
Gradina Conacului - Gravetyer - sec XIX - William Robinson

   Nu mi-am propus sa punctez istoria acestui nou stil in designul gradinilor, sau mai corect spus o reinterpretare a unui stil pornit la finalul secolului al XIX -lea imaginat de designerul irlandez William Robinson. (imagine Gradina Conacului Gravetyer )



gradina flori perene, ierburi decorative - Piet Oudolf
Gradina - Wisley - Piet Oudolf


    Pentru mine, asa cum cred ca se intampla pentru multi peisagisti din intreaga lume,  influenta cea mai mare o are, sau a avut-o, Piet Oudolf, designer consacrat si pasionat crescator de plante ornamentale pentru propria pepiniera, unde a creat peste 70 de varietati de plante prin polenizare incrucisata.




Gradina Vlinderhof - Piet Oudolf


     Foarte pe scurt, cum as defini stilul "new perennials"  ?


 Un stil ce produce peisaje in rezonanta cu spiritul modern si progresist de a vedea natura. Utilizeaza cu precadere flori perene si ierburi decorative (graminee) intr-un amestec echilibrat cu ecologia si caracteristicile spatiului de amenajat, ce impreuna descriu o stare naturala a plantelor la locul potrivit in momentul potrivit.




Dar il voi lasa pe Piet Oudolf sa descrie mai pe larg povestea acestui stil si a modului sau de a vedea designul cu flori perene.






   Atat in postarile anterioare cat si in cele pe care le pregatesc pentru saptamanile urmatoare incerc sa povestesc experienta mea din ultimii patru ani legata de stilul "new perennials", de ce il promovez cu fiecare ocazie si de ce imi doresc sa iau parte la aceasta miscare.


    In final adaug o imagine cu un proiect la care am lucrat cu drag si despre care voi vorbi pe larg incurand.


gradina naturalista design si amenajare poteca studio
Gradina privata - Peisagist Alexandru Gheorghe





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu