Designul si amenajarea gradinii in 2018 - Tendite si dorinte

gradina moderna, peisagist, proiect gradina, design gradina, gradina naturalista, alexandru ghorghe, poteca studio
Proiect Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe - Poteca Studio © 


Prima postare din 2018, aproape zece ani de existenta a blogului si eu tot visez ... :)

Visez la cultura arhitecturii peisagere din vest, la designul si atentia pentru sustenabilitate in proiectele aprobate de marii dezvoltatori, visez cooperare si colegialitate, la incredibilele posibilitati pe care le avem aici, acum, in 2018.

Amenajarea gradinilor, peisagistica in general, a progresat simtitor in utlimii zece ani chiar si in Romania. Dar cum rabdarea nu este cea mai mare calitatea a generatiei mele, sigur ca vrem mai mult.
Asadar..... pun o intrebare la care tot eu raspund, dar sunteti invitati sa raspundeti de asemenea.



 Ce tendinte va doriti in design, peisagistica si amenajarea gradinilor in 2018 ?


Trendurile, tendintele si impulsurile pe care le doresc ca profesionist sunt cam asa (in mare) :

- Multidisciplinaritatea si colaborarea profesionistilor din domeniu pentru a aduce solutii reale pentru orase verzi, ale viitorului, aici in Romania. Sustenabilitate si patrimoniu natural, cam asta ar fi tinta finala.

- Mai putine ingrasaminte, mai putine insecticide si ierbicide. O tendinta clara in tarile ce resimt deja efectele negative a utilizarii acestor substante. Solutii tehnice sunt,iar designul unei gradini poate cuprinde spatii gandite exact pentru a evita substante toxice.

- Mai multe flori pentru albine, fluturi, pasari, sa.
 Mai multe insecte inseamna sanatate pentru micro habitatele din jurul nostu, deci un mediu mai sanatos pentru noi.

- Design cu materiale locale, forta de munca locala si tehnici traditionale. Pana nu e prea tarziu.

- Peisagistica pentru orice anotimp, mai putin "vesnic verde" si mai mult "complexitate in designul cu plantele".


Ma opresc la 5 tendinte, as putea continua pana la 20 probabil, dar va invit sa comentati mai jos, orice dar preferabil tendintele pe care le doriti pentru acest an in peisagistica romaneasca.

Sa avem un an cu spor !


   In caz ca sunteti aici pentru portofoliu, sau un site cu proiecte de design, click pe text. :)

2 comentarii:

  1. Foarte frumos scris. Pe de o parte sustin tendintele enuntate de tine. Pe de alta parte as vrea sa gasesc o paleta mai larga de materiale specifice amenajarilor exterioare. Intr-adevar este recomandat ca materialul vegetal sa fie din surse locale, cu conditia sa respecte nivelul calitativ al plantelor care sunt importate (fisa plantei, transplantari si taieri corespunzatoare, disparitia suprafertilizarilor, etc.). Pe de alta parte, ne lovim de lipsa materialelor si obiectelor de design, al normelor si chiar a nomenclaturilor unor materiale care in vest sunt in continua dezvoltare si cercetare. Cel mai banal exemplu este mexican beach pebble, care la noi nici macar nu are denumire(sau n-am gasit eu), iar in vest se transporta cu camionul. Nu mai zic de ce se intampla in Anglia in materie de materiale si reconversia lor pentru un plus de design in gradina. La noi sunt busteni, bolovani, carute cu muscate, dale naturale de prahova si impletituri de nuiele. Cine se joaca cu betonul sau cortenul e deja avangardist. Ce trend as vrea eu in plus fata de ce ai zis tu? Dezvoltarea obiectelor de design si a materialelor din care se poate face un design. Mie mi se pare ca suntem la un nivel la care daca aleea are si bordura deja e wow. Poate tine mai mult de clienti, dar cand ai de ales intre mobilier adp si cine stie ce mare obiect de design italian cu pretul unui golf7, ma gandesc ca peisagistica sufera.
    Cheers!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ce-i drept unele materiale sau tehnici ajung mai tarziu la noi, sau niciodata. Poate fi privit acest lucru si ca un filtru. Daca ceva cu adevarat merita propagat pana si in estul Europei, atunci clar fie este imperativ necesar, fie "super trendy" sau produce venit serios cuiva... (cam ce spuneai tu despre pretul cat o masina) :) Dar aici intervine si misiunea arhitectului care daca merge mai departe de caietul de sarcini, dtac-uri, avize samdp... daca este in continua cercetare a pietii si a ofertelor, cu siguranta va putea crea un proiect ce il reprezinta si ce rezolva toate cerintele beneficiarilor, reusind sa produca un design de calitate. In final vestul nu este atat de departe :)
    Bine daca toti arhitectii ar deveni importatori ... cine ar mai face arhitectura ? :)

    RăspundețiȘtergere