Gasim la un click distanta imagini si sfaturi despre gradini, cum se face, cine face, de unde, si tot asa, dar prea putini explica de ce . Astazi imi propun sa aduc cititorilor anumite experiente din ultimii ani , in calitate de arhitect peisagist pentru a raspunde unor intrebari intalnite frecvent in colaborarile cu clientii din tara.
O imagine spune multe dar niciodata suficient, mai ales cand incercam sa ne inspiram pentru o gradina . Prin urmare voi posta imagini cu gradini al carui design l-am conceput si gradini cu design spre care tind, sau pe care il promovez prin proiectele mele de peisagistica.
Gradinile mici sunt in trend acum si multi cauta solutii inovative pentru acestea , dar cum ramane cu gradinile foarte mari pentru care avem un buget restrans? Uneori poate fi mai complicat amenajarea unei gradini mari decat o gradina urbana.
Un prim exemplu este imaginea de sus, unde o curte cu o forma rectangulara simpla a fost amenajata punand in valoare spatiul de mari dimensiuni avut la dispozitie. Peluza modelata de forma aleilor capata dinamica prin jocul proportionat al pavajului cu care se intersecteaza.
Functiunile de baza: chioscul (poate ca zona de luat masa sau pentru grupuri) , zona de odihna cu bancuta, cumva o zona mai intima ascuna de circulatia directa a aleii avand ca punct focat de concentrare fantana si jocul dat de diferentele de nivel sustinute frumos de caramida impletita.Functiunile au fost amplasate aproape de limitele proprietatii pastrand totusi aliniamente si grupuri de arbori si arbusti decorativi.
Aceasta gradina este tanara, are 2 ani, iar in viitor arborii de pe laterale vor servi ca limite verzi ale gradinii umbrind pana la peluza, astfel dezvoltand un spatiu generos cu senzatia intimitatii.
Iluminatul in gradina nu este de neglijat, indeosebi cand tratam cu gradini de mari dimensiuni, deoarece distantele mari nu ne permit un iluminat general "de garda" prin urmare ne putem folosi de iluminatul decorativ si pentru circulatie si observare generala.
O gradina cu un peisaj aparte. Am intalnit aceasta situatie, iar interventia nu am simtit a fi decat una de ordonare si focusare a circulatiilor, respectiv perspectivelor create de circulatii catre puncte cat mai interesante din peisaj. Gradina de fata beneficiaza de avantajul de a avea un teren in panta, iar ruperile de nivel sunt regularizate geometric si sustinute de piatra naturala in contrast cu textura fina a grupurilor de arbori si arbusti cat si a formelor fluide date de dealurile din departare. Peluza de fata poate deveni usor un spatiu de joaca, sau o zona de instalare temporara de elemente construite pentru evenimente cu un numar mare de persoane. Genul acesta de gradina se preteaza atat in gradina privata cat si in gradina unui restaurant , pensiune sau hotel.
Simplu si de efect. Arhitectul peisagist Dan Pearson propune aici o solutie cat se poate de simpla pentru un spatiu de mari dimensiuni. Un joc intre gazon si grupuri mari de graminee ce vor servi ca scop decorativ si iarna. Aleile sunt din gazon deoarece servesc unei circulatii pietonale usoare.
Gradina in terase. In imaginea de mai sus, diferentele de nivel au fost sustinute prin terasari multiple, cu forme fluide decorative, aspect cu un efect placut in orice sezon. Nu este o solutie foarte ieftina de amenajare a gradinii, dar nici una costisitoare, totul depinzand de solutia de executie a zidurilor de sprijin si a resurselor locale.
Ca arhitect peisagist, prefer sa consult clientul privind resursele locale ieftine si incerc sa utilizez materiale de constructie si chiar material vegetal local avand garantia unei furnizari rapide, unui cost redus, ramanand ca prin designul gradinii sa obtin un efect estetic maxim .
Culori neutre si accente dinamice. Ce poate fi mai placut decat o dimineata linistita la umbra unor arbori unde se joaca pasarile cantand, totul in propria gradina cu o mica cascada si un bazin ce reflecta cerul sau arborii din imprejurimi. Iarasi o solutie simpla pentru o gradina cu spatiu generos.
Interventii punctuale. Se vorbeste des de gradina rustica, si prea putin este conturat acest stil. Personal ma feresc de ce numim noi rustic deoarece elementele deja clasice (caruta cu flori, pitici, butuci taiati cu drujba samdp) nu sunt in nici un fel in directia in care voi merge vre-o data cu designul unei gradini. Rusticul in gradina poate fi privit ca o solutie mai aproape de natural, cu elemente construite mai putine folosindu-ne de ce ne ofera terenul la fata locului. In imaginea de sus, solutia de rustic apare ca o interventie puctuala pe marginea lacului, un punt de observare, de adunare cu un element poate la fel de important ca apa, focul. Micul foc de tabara in jurul caruia sunt asezate scaunele din lemn , este o interventie punctuala coerenta in spatiul dat.
Trecad la gradini de dimensiuni ceva mai mici, vin cu un exemplu de solutie simpla, ieftina si de efect pentru o gradina din spatele casei. Peluza regulata de mici dimensiuni are un efect estetic placut , totodata este usor de intretinut . Lateralele gradinii sunt plantate cu borduri de flori perene si arbusti decorativi atat prin frunza cat si prin flori, avand ca suport pietris sub care se afla o folie de geotextil ce nu lasa pierderea apei prin evaporare (existant un sistem de picurare) si nici aparitia daunatorilor, astfel plivirea nu mai este nevesara.
Terasa din lemn se diferentiaza si prin ridicare cu 30 cm fata de cota o a gradinii, iar forma unei scene vine in ton cu un concept de sala de spectacol in care observ natura in fiecare sezon din acelas punct.
O gradina mica o solutie ingenioasa. "Micul colt de rai" din gradina, asa as numi aceasta zona de relaxare. Plantele alese ofera intimitate spatiului si diversitate coloristica tot timpul anului, iar iazul construit este in ton cu geometria gradinii fiind totodata usor de intretinut si gazda unui grup de carasi aurii.
In concluzie, fie ca avem o gradina mica sau de mari dimensiuni, intotdeauna cautam senzatia ordine, libertate de miscare si intimitate.
Va astept cu intrebari.