Unul dintre motivele pentru care nu folosesc cu preponderenta plante conifere in gradinile mele este culoarea foliajului. Sigur ca exista o varietate foarte mare de colorit si in randul coniferelor, si ele isi schimba aspectul cu trecerea anotimpurilor, dar schimbarea vizuala nu este nici pe de parte la fel de dramatica in comparatie cu foioasele. Nu mai vorbim de parfumul puternic al unor arbusti sau arbori foiosi in perioada de inflorire, ceea ce putine conifere ofera.
Asadar vorbim despre cateva plante ce aduc culoare prin frunze in gradina, in perioada de Toamna.

Inceputul de Toamna pentru mine este cel mai spectaculos. Soarele coboara si totul este filtrat de o lumina calda, umbra lungi si gradina parca vorbeste direct cu tine.
Alegera plantelor ce ies devreme din vegetatie inseamna culoare de la inceputul sezonului rece, dar si plantarea unor arbori sau arbusti ce isi pastreaza frunzele pentru ceva mai mult timp ajuta la asocierea cromatica si volumetrica cu restul plantelor. In cazul gradinilor urbane de cele mai multe ori aleg plante foioase ce isi pastreaza ca mai mult foliajul pentru a mentine intinitatea spatiului cat mai mult timp.
O planta autohtona, Cotinus coggygria sau Scumpia ca denumire populara capata un colorit spectaculos o data cu sezonul rece dar isi pastreaza frunzele mult timp. Acest aspect este important. Cat timp raman frunzele vizibile dupa ce capata culoare de toamna?
Scumpia isi mentine semintele o perioada lunga de timp, asadar avem acest puf alb, roz sau rosu, in functie de varietate si specie.
Asparagus officinalis sau sparaghelul, o planta ce poate fi folosita si ornamental in gradina. In proiectele mele prefer sa o folosesc atat in gradina de legume cat si in asociere cu grupuri de graminee (ierburi decorative) si flori perene. Textura si volumul compact al plantei face planta versatila si perfecta pentru o gradina de dimensiuni ceva mai mari. Prefera expunerea Vest, Est, suporta si Sudul dar ceva mai ferit. Din experienta mea suporta si semiumbra, desi nu are acelasi impact vizual.
Rosu, galben, oraj, culori puternice pentru o Toamna clasica. Culorile frunzelor de artar, carpen, stejar, frasin, sunt atat de spectaculoase incat in fiecare toamna adun frunze desi nu reusesc sa le gasesc locul niciodata. Romantismul sezonului rece, culorile, lumina vine si vestea unei perioada fara verdeata, dar pentru mine Primavara este cea pe care o astept cel mai mult.
Lavanda, o planta clasica pentru o gradina cu parfum si mult soare. O planta sanatoasa de lavanda poate inflori pana in luna septembrie, chiar si octombrie daca a fost corect tunsa si intretinuta.
Rhus tiphyna, otetarul bine cunoscut este de-a dreptul spectaculos toamna. Unul din principalele motive pentru care il foloses in proiectele mele de peisagistica este arhitectura ramurilor si coloritul de toamna. Iar decorul in timpul iernii este deosebit. Scoarta devine aproape neagra, semintele raman mult timp la vedere.
Ruta graveolens, virnantul este o planta autohtona, perfecta pentru o gradina mica cu varietatea mare in coloritul frunzelor. Decorativa atat prin frunza cat si prin floare o folosesc in asociere cu alte flori perene si suculente (sempervivum sau sedum).
Chiparosul de balta, Taxodium distichum, un arbore conifer ce isi pierde acele prin unul dintre cele mai spectaculoase transformari cromatice. Perfect pentru solurile cu umiditate crescuta, ajuta la fixarea solului. Chiparosul este pentru mine in top 10 cei mai frumori arbori autohtoni. :)
In final va recomand sa observati plantele in acesta Toamna, vizitati Gradina Botanica si notati-va ce plante v-au atras atentia. Imi puteti trimite imagini la : alexandru@poteca-studio.ro daca doriti sa identificam planta, sau lasati un comentariu la aceasta postare.
Ca arhitect peisagist va pot spune ca orice proiect de amenajare a gradinii este de preferat sa contina plante ce lasa gradina sa comunice fiecare anotimp in parte, iar Toamna este poate cel mai spectaculos.