PROIECTARE ARHITECTURA PEISAGERA
DESIGN GRADINI - DESIGN TERASA - PATIO - LOUNGE - GARDEN
Amenajare Gradina Moderna
Pentru gradini moderne sau rustice bine gandite :
0723026284
Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe
DESIGN GRADINI - DESIGN TERASA - PATIO - LOUNGE - GARDEN
Amenajare Gradina Moderna
Lemnul este printre cele mai cautate materile pentru structurile din gradina, fie ca vorbim de gard, pardoseala sau un pavilion de vara.
Avantajele estetice de a utiliza lemnul in constructie si finisaj sunt substantiale si fara indoiala vin inainte de multe alte materile.
Imaginea de sus reprezinta o solutie simpla pentru o gradina relativ mica, a unui chiosc sau pavilion ce gazduieste o bucatarie de vara si zona de luat masa in gradina. Ve-ti observa in imaginile urmatoare faptul ca lemnul este frumos si durabil daca este utilizat corect, pe baza unui proiect bine calculat si cel mai important, structuri construite profesional de echipe cu experienta.
Pardoseala din lemn, o solutie atipica. In imaginea de sus avem o pardoseala clasica, asa cum putem gasi la intrare in Hanul lui Manuc din Bucuresti, lemnul fiind asezat vertical cu structura expusa. Lemnul in acest caz este tratat fie cu un ulei special, fie prin ardere mocnita sau fierbere. Usor de inlocuit, usor de intretinut, cu un cost initial destul de mare dar cu o durabilitate crescuta comparativ cu deck-ul de rasinoase.
Creativitate si inventivitate cu lemnul de tip panel. Obiectele moderne de mobilier pentru gradina sau terasa din imagine sunt corpuri multifunctionale : decor, personalitate, punct focal, banca, jardiniera. Tehnica de proiectare acestor corpuri este arhitectura sau designul parametric, realizata cu ajutorul programelor specializate . Costul de productie a acestui tip de corpuri se ridica in cazul prelucrarii lemnului dar nu in cazul materialului si executiei. Executia este foarte intuitiva fiind strans legata de arhitectul peisagist de ce ocupa de design si pregatirea detaliilor de executie.
Recomand aceste banci si jardiniere in spatiile mari, gradini si curti de mari dimensiuni cu locuinte moderne sau spatii public , cladiri de birouri, scuaruri.
Deck-ul, pardoseala de lemn langa piscina, multi se feresc de aceasta solutie datorita asocierii apoi clorinate a piscinei cu lemnul, ceea ce produce degradarea materialului in timp. Dar acest lucru se intampla in cazul lemnului de conifere si nu in cazul lemnului exotic sau a lemnului tratat corespunzator (prin fierbere si tratamente cu ulei si lac specific ). Un lounge de lemn , casa piscinei, dusul si umbrarul din lemn, cu insertii de piatra naturala, asa cum se intampla in imaginea de sus, nu poate da gres ca solutie durabila si estetica daca este realizata de un arhitect cu experienta in design cu lemnul si in ce inseamna prelucrarea cu acest material.
Lemnul incalzeste orice spatiu chiar daca nu este finisat natural. Ca arhitect ma feresc de finisaje ale lemnului de tipul cires si tot felul de culori usor accesibile ce lasa fladerul lemnului la vedere . Nu ar trebui sa ne ferim sa ascundem uneori textura lemnului cu o culoare neutra ca apoi sa punem in valoare lemnul sau alte materiale prezente sub alte forme in gradina.
Aceasta curte mica urbana a fost tratata ca o terasa "de vacanta", un spatiu aerisit si relaxant cu o dominanta gri pentru pardoseala ce permite introducerea unor texturi marunte pentru gardul din nuiele. Inca o data arhitectul peisagist, designerul sau orice proiectant conduce proiectul si utilizarea lemnului si determina durabilitatea, functionalitatea si estetica lemnului in gradina.
O curte de mari dimeniuni, o gradina ampla cu un spatiu greu de amenajat in detaliu. Solutia prezentata in imaginea e sus vorbeste despre simplitate in culori si materiale pentru a obtine o gradina moderna usor de intretinut ce va arata bine tot timpul anului. Suprafete compacte de vegetatie grupata pe specii , suprafete compacte de pardoseala de lemn cu o culoare neutra, apoi apa si gazonul ce raman la fel in suprafete compacte si clar definite. O curte de mari dimeniuni permite si este de preferat sa apelam la o solutie simpla dar de efect asa cum este prezentata in imaginea de sus.
Cum ascundem un garaj, o magazie sau spatiul de depozitare a pubelelor in gradina? Cum ascundem si cum putem aduce ca decor solutia aleasa? Riflajul de lemn pe structura metalica din imaginea de sus vine cu o forma simpla, incalzeste spatiul si ascunde partial structura pe care a fost montat.
Gardul curtii, gradinii ? O dilema aproape culturala a romanilor, cum facem gardul? Cat cheltuim pe gard si cat de intalt sa fie? Aici arhitectul peisagist va poate ajuta foarte mult. Proiectul gradinii va determina daca limita de proprietate va fi vizibila sau nu. Ceea ce determina utilizarea unei solutii decorative pentru gard sau un gard simplu de plasa ce va fi ulterior mascat de vegetatie. In cazul imaginii de sus, lemnul participa la estetica gradinii iar plasa ce preia liniile lemnului va deveni suport pentru plante cataratoare. Designul gradinii conteaza nu doar pentru functiuni si aspectul curtii ci si pentru buget.
Jacuzzie pe terasa. Lemnul cu linii simple dar bine calculate (o stereotomie bine proiectata). O terasa la etajul 8 al unui bloc nou.. cum obtinem intimitatea, accentuam dimensiunea spatiului si indulcim ambientul cu materiale si design ce inspira si relaxeaza.
Tratarea lemnului prin ardere, o tehnica veche japoneza ce este tot mai folosita in arhtiectura chiar si in Romania. Acest tip de lemn poate fi folosit pentru fatada casei, un gard rezistent si chiar pardoseala. Tehnica este foarte simpla dar trebuie aplicata de specialisti ce garanteaza materialul. Durabilitatea lemnului dupa aplicarea acestui tratament creste substantial, asadar recomand utilizarea acestui tip de lemn tratat in amenajarea gradinii.
Un chiosc mic , lemn natur si un riflaj ce ofera umbra si suport pentru plante cataratoare.
Gradina rustica, cu o terasa rustica...
Rustic nu este in mod necesar kitsch. Gradina rustica poate avea un aspect extraordinar daca este realizata desigur cu autorul unui peisagist cu experienta . Evitam lemnul lacuit si baituit, evitam ciupercute si berze din ipsos sau muscate in abundenta, montate pe o caruta veche. Nu asta inseamna rustic ! ci aceste elemente definesc gradina kitsch romaneasca.
Imaginea de sus demonstreaza faptul ca o gradina/terasa rustica poate fi foarte placuta, daca are un design si utilizeaza materialele inteligent.
Pentru gradini moderne sau rustice bine gandite :
0723026284
Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu