DESCOPERIM IMPREUNA "GRADINA DE VIS"
Auzim tot mai des zvonuri, sfaturi si cate si mai cate
despre gradini, amenajari de gradini,
peisagisti, gazon si multe altele. Ce efect au toate aceste informatii? Asa descoperim
ce ne place si ce nu ne place atunci cand vine vorba de gradina si design
. Prin informare si mai ales prin imagini se contureaza ceea ce numim noi gradina de vis, gradina cu un
design ce ni se potriveste.
Asa cum imi place intotdeauna sa procedez cu noii clienti, le arat carti cu stiluri de gradini, cu tipuri de plante si discutam impreuna ce le place, de ce le place si ce putem intelege pentru a aplica mai departe in designul gradinii viitoare.
Asadar voi proceda intocmai, in aceasta postare, pentru a va ajuta sa
descoperiti gradina dumneavoastra de vis.
Revistele si site-urile de specialitate promoveaza uneori gradini nu dintre cele mai frumoase sau inspirationale, acele topuri "5 metode prin care tranformi radical gradina fara nici un ban" sau povestea unei gradini din Anglia realizata pe cont propriu de doi pensionari ce de fapt au mostenit un conac de cateva sute de ani. Ce incerc sa spun este ca uneori imaginea descrisa de media este oarecum denaturata cand vine vorba de asteptarile legate de rezultatul initial al amenajarii gradinii.
Desi repet ceea ce am tot scris in articolele anterioare,
timpul construieste o gradina sanatoasa si spectaculoasa, desigur alaturi de o planficare coerenta si un design bine imaginat si gandit de arhitectul peisagist.
Zidul de sprijin in gradina un exeplu de eleganta, joc de volume si texturi. Designerul a creat o jardiniera ce functioneaza ca un zid de sprijin, ceea ce a permis plantarea la un nivelul inalt, iar banca din piatra ajuta compozitia cromatica.

CultivArt, o firma de amenajari gradini din america al carei profesionalism in executie il apreciez si il consider un standard pentru mine, vine aici cu o solutie frumoasa pentru un acces la o zona superioara in gradina printr-un joc de texturi si materiale.

Deck-ul, pardoseala realizata din lemn pe o substructura de regula tot din lemn, este un element foarte des intalnit in solutiile peisagistilor din occident. Nu este intotdeauna potrivit ca solutie, dar corespunzator planificat poate fi acel "element aparte" intr-o gradina. Textura si caldura materialului, cu o dispunere repetitiva in perspectiva catre peisajul indepartat este intrerupta de jocul formelor curbe ale mobilierului de gradina din metal. Asadar o terasa de gradina poate la fel de bine deveni un "statement" pentru natural si ecologic totodata pentru design inovativ si simplu.

Simplu nu inseamna plictisitor, simplu inseamna smart, modern, eficient si util.
Complicat nu inseamna dificl si greu de intretinut. Complex este designul plantarii in cazul imaginii de sus, dar la baza stau principiile horticulturii si ecologia fiecarei specii de planta ce o data planificate intr-un design eficient al gradinii, vor creste sanatos.

Atentia pentru orient, exotic si atemporal prin motive si simboluri, inca o idee pentru gradina de vis.

O gradina simpla dar eleganta, cu un buget redus dar bine directionat.
O pajiste plina de flori si un colt elegant pentru un mic foc de tabara, o solutie perfecta pentru o gradina de mari dimensiuni.
Hranim imaginatia, aflam ce ne place si dezbatem cu arhitectul peisagist ce putem implementa in spatiul disponibil eficientizand bugetul si impactul vizual final, cu prioritizarea funtionalitatii spatiului.
Din acest punct incepe propunerile de amenajare. Asadar va astept cu intrebari pentru a incepe designul si proiectarea gradinii. Niciodata nu este prea devreme pentru o discutie legata de viitoarea gradina de vis. :)
Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe
alexandru@poteca-studio.ro
Tel. 0723026284
Edit - 2017 Pentru inspiratie - Design | Proiectare | Amenajare Gradina - Arhitect Peisagist
Pentru inspiratie si portofoliu