Solutii si idei pentru amenajarea gradinii, consultanta profesionala, design si proiectare gradina. Afla cum poti avea o gradina usor de intretinut, moderna, cat costa amenajarea gradinii si cum alegem designul potrivit. Un blog despre experienta mea ca arhitect peisagist in Romania, proiecte realizate sau in curs de realizare, experiente si descoperiri. | Gradina moderna | Gradina naturalista | Gradina newperennial | Gradina urbana | Pajiste
Inspiratie Gradina - Proiectare si Amenajare
Gasim la un click distanta imagini si sfaturi despre gradini, cum se face, cine face, de unde, si tot asa, dar prea putini explica de ce . Astazi imi propun sa aduc cititorilor anumite experiente din ultimii ani , in calitate de arhitect peisagist pentru a raspunde unor intrebari intalnite frecvent in colaborarile cu clientii din tara.
O imagine spune multe dar niciodata suficient, mai ales cand incercam sa ne inspiram pentru o gradina . Prin urmare voi posta imagini cu gradini al carui design l-am conceput si gradini cu design spre care tind, sau pe care il promovez prin proiectele mele de peisagistica.
Gradinile mici sunt in trend acum si multi cauta solutii inovative pentru acestea , dar cum ramane cu gradinile foarte mari pentru care avem un buget restrans? Uneori poate fi mai complicat amenajarea unei gradini mari decat o gradina urbana.
Un prim exemplu este imaginea de sus, unde o curte cu o forma rectangulara simpla a fost amenajata punand in valoare spatiul de mari dimensiuni avut la dispozitie. Peluza modelata de forma aleilor capata dinamica prin jocul proportionat al pavajului cu care se intersecteaza.
Functiunile de baza: chioscul (poate ca zona de luat masa sau pentru grupuri) , zona de odihna cu bancuta, cumva o zona mai intima ascuna de circulatia directa a aleii avand ca punct focat de concentrare fantana si jocul dat de diferentele de nivel sustinute frumos de caramida impletita.Functiunile au fost amplasate aproape de limitele proprietatii pastrand totusi aliniamente si grupuri de arbori si arbusti decorativi.
Aceasta gradina este tanara, are 2 ani, iar in viitor arborii de pe laterale vor servi ca limite verzi ale gradinii umbrind pana la peluza, astfel dezvoltand un spatiu generos cu senzatia intimitatii.
Iluminatul in gradina nu este de neglijat, indeosebi cand tratam cu gradini de mari dimensiuni, deoarece distantele mari nu ne permit un iluminat general "de garda" prin urmare ne putem folosi de iluminatul decorativ si pentru circulatie si observare generala.
O gradina cu un peisaj aparte. Am intalnit aceasta situatie, iar interventia nu am simtit a fi decat una de ordonare si focusare a circulatiilor, respectiv perspectivelor create de circulatii catre puncte cat mai interesante din peisaj. Gradina de fata beneficiaza de avantajul de a avea un teren in panta, iar ruperile de nivel sunt regularizate geometric si sustinute de piatra naturala in contrast cu textura fina a grupurilor de arbori si arbusti cat si a formelor fluide date de dealurile din departare. Peluza de fata poate deveni usor un spatiu de joaca, sau o zona de instalare temporara de elemente construite pentru evenimente cu un numar mare de persoane. Genul acesta de gradina se preteaza atat in gradina privata cat si in gradina unui restaurant , pensiune sau hotel.
Simplu si de efect. Arhitectul peisagist Dan Pearson propune aici o solutie cat se poate de simpla pentru un spatiu de mari dimensiuni. Un joc intre gazon si grupuri mari de graminee ce vor servi ca scop decorativ si iarna. Aleile sunt din gazon deoarece servesc unei circulatii pietonale usoare.
Gradina in terase. In imaginea de mai sus, diferentele de nivel au fost sustinute prin terasari multiple, cu forme fluide decorative, aspect cu un efect placut in orice sezon. Nu este o solutie foarte ieftina de amenajare a gradinii, dar nici una costisitoare, totul depinzand de solutia de executie a zidurilor de sprijin si a resurselor locale.
Ca arhitect peisagist, prefer sa consult clientul privind resursele locale ieftine si incerc sa utilizez materiale de constructie si chiar material vegetal local avand garantia unei furnizari rapide, unui cost redus, ramanand ca prin designul gradinii sa obtin un efect estetic maxim .
Culori neutre si accente dinamice. Ce poate fi mai placut decat o dimineata linistita la umbra unor arbori unde se joaca pasarile cantand, totul in propria gradina cu o mica cascada si un bazin ce reflecta cerul sau arborii din imprejurimi. Iarasi o solutie simpla pentru o gradina cu spatiu generos.
Interventii punctuale. Se vorbeste des de gradina rustica, si prea putin este conturat acest stil. Personal ma feresc de ce numim noi rustic deoarece elementele deja clasice (caruta cu flori, pitici, butuci taiati cu drujba samdp) nu sunt in nici un fel in directia in care voi merge vre-o data cu designul unei gradini. Rusticul in gradina poate fi privit ca o solutie mai aproape de natural, cu elemente construite mai putine folosindu-ne de ce ne ofera terenul la fata locului. In imaginea de sus, solutia de rustic apare ca o interventie puctuala pe marginea lacului, un punt de observare, de adunare cu un element poate la fel de important ca apa, focul. Micul foc de tabara in jurul caruia sunt asezate scaunele din lemn , este o interventie punctuala coerenta in spatiul dat.
![]() |
Trecad la gradini de dimensiuni ceva mai mici, vin cu un exemplu de solutie simpla, ieftina si de efect pentru o gradina din spatele casei. Peluza regulata de mici dimensiuni are un efect estetic placut , totodata este usor de intretinut . Lateralele gradinii sunt plantate cu borduri de flori perene si arbusti decorativi atat prin frunza cat si prin flori, avand ca suport pietris sub care se afla o folie de geotextil ce nu lasa pierderea apei prin evaporare (existant un sistem de picurare) si nici aparitia daunatorilor, astfel plivirea nu mai este nevesara.
Terasa din lemn se diferentiaza si prin ridicare cu 30 cm fata de cota o a gradinii, iar forma unei scene vine in ton cu un concept de sala de spectacol in care observ natura in fiecare sezon din acelas punct.
O gradina mica o solutie ingenioasa. "Micul colt de rai" din gradina, asa as numi aceasta zona de relaxare. Plantele alese ofera intimitate spatiului si diversitate coloristica tot timpul anului, iar iazul construit este in ton cu geometria gradinii fiind totodata usor de intretinut si gazda unui grup de carasi aurii.
In concluzie, fie ca avem o gradina mica sau de mari dimensiuni, intotdeauna cautam senzatia ordine, libertate de miscare si intimitate.
Va astept cu intrebari.
Septembrie - luna perfecta pentru proiectare si design a gradinii
Este luna perfecta pentru proiectare si designul gradinii, este timp pentru a pregati toti actorii pentru o amenjare deosebita in toamna ce urmeaza.
Incurajez in acest fel proiectarea in aceasta perioada, deoarece primesc foarte multe solicitari in lunile octombrie si noiembrie chiar si decembrie cand este timpul ideal pentru amenajari, dar mai ales pentru plantari de arbori si arbusti ornamentali si flori bulboase. Pregatind din timp, proiectele ne vom putea concentra in tihna asupra amenajarii.

De ce proiectare in luna decembrie?
Proiectarea pentru amenajarile de primavara este ideal sa inceapa din ultima luna a anului. Iarna ne permite pregatirea designului si proiectului tehnic, pregatirea furnizorilor si colaboratorilor .
Cu cat avem mai mult timp cu atat mai usor formam un buget ideal.
Niciodata nu e prea devreme!
Proiectare gradini, peisagistica si design al gradinii: Peiagist Alexandru Gheorghe - 0723026284
Pasi in amenajarea unei gradini - Pasul 1: Design-ul si proiectarea gradinii
Incep o serie de postari cu referire la etapele colaborarii cu un arhitect peisagist prin pasi ce pornesc de la design si functiuni in gradina si ajung la ce presupune constructia si amenajarea gradinii.
![]() |
schita proiect gradina moderna - Bucuresti - Arh Peisagist Alexandru Gheorghe |
Motivatia pentru aceasta serie de postari este aceea de a aduce cu sinceritate si realism, informatii clare si utile, celor ce doresc sa amenajeze singuri sau impreuna cu un peisagist propria gradina. Dat fiind ca vara se apropie de sfarsit, imi doresc ca sezonul de toamna al anului 2012 de amenajari gradini sa-l incepem mai devreme, pentru a putea pune in opera toti acesti pasi de care voi vorbi, fara graba .
Pasul 1 in amenajarea unei gradini:
Designul si Proiectarea
Inainte de toate, pentru a incepe sa ne gandim la design, este nevoie sa adunam cat mai multe informatii despre spatiu de amenajat si ce anume vrem de la gradina. (exista o postare anterioare in care am incercat sa explic cum ne putem imagina "gradina de vis" : click aici ).
Ca peisagist, prefer intotdeauna sa cunosc clientul inainte de a cunoaste spatiul de amenajat, apoi in teren sa dezvolt o discutie prin care descoperim impreuna ce este potrivit pentru spatiul dat ca functiuni in primul rand, apoi ca estetica generala. Pe baza acestor informatii pot incepe designul propriuzis, o prima forma necizelata a gradinii. La cea de-a doua intalnire se face o prezentare a proiectului de peisagistica, prin desene de mana, macheta 3d si filmulete, urmand sa se faca notari privind propunerea mea si modificarile dorite daca este cazul.
Argumentatia este in design in general si deci se aplica si in peisagistica, in forma stalpului principal al unui concept al gradinii si chiar al unei intregi colaborari. Argumentatia pentru tot ce gandeste echipa de specialisti pentru gradina, interiorul casei, sau chiar casa in sine.
![]() |
schita proiect gradina - Gheorgheni - Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe |
Dupa aprobarea planurilor tehnice de amenajare a gradinii de catre client, peisagistul face predarea finala a proiectului, moment in care pot incepe solicitarile de ofertare pentru amenajare.
Proiectare gradini, peisagistica si design al gradinii: Peiagist Alexandru Gheorghe - 0723026284
Amenajare si Proiectare Gradina Vara
O data cu inceputul primaverii gradina permite observarea golurilor din plantari si posibila interventie cu elemente noi, acel moment cand ajungem la concluzia ca "trebuie facut ceva cu gradina". Perioadele optime pentru amenajare, asa cum stim cu totii, sunt: primavara devreme si toamna tarziu (perioada cea mai recomandata), dar vara de ce nu se poate?
In primul rand, in sezonul cald nu pot fi plantati arbori sau arbusti cu balot, cu atat mai putin plante decorative cu radacina nuda. In schimb, pot fi plantate in siguranta plante la ghiveci, oferind o atentie crescuta foioaselor ce au avansat in vegetatie. Cum in Romania majoritatea plantelor decorative la ghiveci sunt din import, avem o noua restrictie privind capacitatea de adaptare a plantei la noul ambient (calitatea solului, aciditate, ph, vecinatati). Astfel va fi nevoie de stimuli din exterior pentru adaptare, substante de inradacinare, ingrasamant selectat pentru nevoile specifice ale plantelor. Recomand sa tineti cont si de momentul din zi in care plantati. Preferabil fiind o transplantare facuta seara si nu in plina zi pe caldura cand au mai mult de suferit.
Apoi o udare abundenta si eventual tunderi usoare pentru a ajuta planta sa directioneze mai multa seva care reconstruirea sistemului radicular.

Nu trebuie sa omitem faptul ca o gradina nu repezinta o simpla compozitie de plante, o expozitie de flori colorate sau de frunze frumoase. Este un intreg sistem de constructii, structuri, retele si finisaje ce vin ca fundal si context pentru plante.

Ca structura, gradina devine un spatiu de relaxare exterior indeplinind necesitatile spatiului si doleantele clientului , trecand prin urmatoarele etape:
- design gradina (proiect peisagistica)
- retele (drenaj, sursa apa, sursa curent electric)
- constructii (piscina, alei, pavilion de vara, garduri decorative, pereti, pergole, pavaje ,fantana, cascada, iaz, parau, samdp- in functie de proiectul de arhitectura peisagera)
- sistematizare teren (denivelari pozitive si negative in teren, pregatire pentru grazonare)
- plantari
- irigatii
- gazonare
- montare corpuri decorative (banci gradina, elemente de design, detalii).

Nu se schimba cu nimic acest parcurs, fie ca amenajam vara, primavara sau toamna. Faptul ca suntem nevoiti sa plantam numai plante la ghiveci, impune o restrictie de dimeniune a plantei, deoarece la balot poate fi plantat un arbore de 3-5 poate chiar 7 metrii,. In schimb la ghiveci, un arbore de 7 metrii are un cost mai ridicat si este mai dificil de ingrijit.In concluzie putem avea un cost mai mare al plantelor sau o inaltime mai mica a acestora la plantare.
Arh. Peiagist Alexandru Gheorghe - 0723026284
alexandru@poteca-studio.ro
Amenajari si proiectare de primavara - Gradina si peisagistica
Lucrarile de amenajare au inceput, primavara este un bun sezon pentru plantarea anumitor specii de plante ornamentale. Gradina asteapta atentia noastra, viziunea unui arhitect peisagist,o echipa de gradinari cu experienta si vitalitatea unor plante ornamentale sanatoase.
Primvara pentru amenjarea gradinii, cand este bine sa plantam in gradina ? Cand incepem pregatirile de amenajarea gradinii?
In primul rand va voi spune ca activitatea de amenajare a gradinii nu este in mod necesar conditionata de sezon ci de vremea de afara, de ploi, de caldura excesiva sau de ger. Avand in vedere ca plantarile se fac in general cu plante in containe, insemanand ghivece de diferite dimensiuni, plante ce au intregul sistem radicular dezvoltat in acel vas sau au fost transplantate din sol in container. Asadar plantarile se pot face in orice sezon al anului dar exista si anumite perioade optime.
Cand este optim sa plantam florile sau arborii in gradina?
Desigur in functie de specie unele plante prefera plantarile de toamna sau de primavara, dar este clar faptul ca primavara devreme este cel mai potrivit sa plantam daca dorim un efect imediat asupra gradinii si un decor pe toata perioada verii, dar asta numai in cazul in care am realizat deja aleile, constructiile, retelele subterane, gardul , samdp.
In general eu recomand sa apelati la arhitect peisagist din timp, preferabil din primavara, astfel incat constructiile sa se desfasoare in timpul verii apoi plantarile sa se faca toamna. Desi pare ca dureaza prea mult pentru cei mai entuziasmati, va pot spune ca planificarea amenajarii gradinii in acesti parametri ofera suficient timp pentru a cauta furnizori si constructori, pentru executie si finisaje la un cost eficient.
Graba strica treaba... :) iar ieftin, repede si nu ... stim ca nu se poate.
Revenind la gradina mult dorita, astept apelul dumneavoastra . Nimic nu poate fi mai placut decat sa vedem cum creste gradina de la o macheta 3d la o entitate vie ce inconjoara casa si imbunatateste ambientul in care ne vom petrece atatea momente frumoase.
Proiectare gradini, peisagistica si design al gradinii: Peiagist Alexandru Gheorghe - 0723026284
Abonați-vă la:
Postări (Atom)