Amenajare si Proiectare Gradina Vara

Amenajare si proiectare gradina vara  

            Gradina isi arata nevoia de atentie o data cu primavara, cand de multe ori ajungem la concluzia ca "trebuie facut ceva cu gradina". Perioadele optime pentru amenajare, asa cum stim cu totii, sunt: primavara devreme si toamna tarziu (perioada cea mai recomandata), dar vara de ce nu se poate?

amenajare curte pomi arbori vegetatie luxurianta gradina de umbra plante de umbra peisagist firma proiectare gradina design modern teren in panta

Defapt vara este foarte posibil sa amenajam gradina, dar tinand cont intotdeauna de cateva restrictii impuse de temperaturile crescute si de perioada de vegetatie a plantelor.
    In primul rand, in sezonul cald nu pot fi plantati arbori sau arbusti cu balot, cu atat mai putin plante decorative cu radacina nuda. In schimb, pot fi plantate in siguranta plante la ghiveci, oferind o atentie crescuta foioaselor ce au avansat in vegetatie. Cum in Romania majoritatea plantelor decorative la ghiveci sunt din import, avem o noua restrictie privind capacitatea de adaptare a plantei la noul ambient (calitatea solului, aciditate, ph, vecinatati). Astfel va fi nevoie de stimuli din exterior pentru adaptare, substante de inradacinare, ingrasamant selectiv pentru nevoile specifice ale plantelor si nu in ultimul rand, perioada de plantare a zilei, preferabil fiind o transplantare facuta seara si nu in plina zi pe caldura cand au mai mult de suferit; apoi o udare abundenta  si eventual tunderi usoare pentru a ajuta prinderea plantei ( eliminare partiala a mugurilor terminali anuali)


curte teren in panta design gradina simple idei amenajare curte mare arhitect peisagist proiect gradina firma amenjare spatii verzi corporate cladiri birouri magazine terase peluza gradina moderna zid de sprijin piatra naturala

     Nu trebuie sa omitem faptul ca o gradina nu repezinta o compozitie de plante, ci un intreg sistem complex de constructii si pregatiri necesare pana la plantare.


gradina de umbra piatra si pietris elemente decorativa in gradina

    Ca structura, gradina devine un spatiu de relaxare exterior indeplinind necesitatile spatiului si doleantele clientului , trecand prin urmatoarele etape:

- design gradina (proiect peisagistica)
- retele (drenaj, sursa apa, sursa curent electric)
- constructii (piscina, alei, pavilion de vara, garduri decorative, pereti, pergole, pavaje ,fantana, cascada, iaz, parau, samdp- in functie de proiectul de arhitectura peisagera)
- sistematizare teren (denivelari pozitive si negative in teren, pregatire pentru grazonare)
- plantari
- irigatii
- gazonare
- montare corpuri decorative (banci gradina, elemente de design, detalii).

gradina chinezeasca zen feng shui proiect peisagist gradina zen firma amenjare gradina pavaj piatra naturala designer

Nu se schimba cu nimic acest parcurs, fie ca amenajam vara, primavara sau toamna. Faptul ca suntem nevoiti sa plantam numai plante la ghiveci, impune o restrictie de dimeniune a plantei, deoarece la balot poate fi plantat un arbore de 3-5 poate chiar 7 metrii,. In schimb la ghiveci, un arbore de 7 metrii are un cost mai ridicat si este mai dificil de ingrijit.In concluzie putem avea un cost mai mare al plantelor sau o inaltime mai mica a acestora la plantare.


tearasa lemn deck pergola lemn simplu idei amenajare terasa mare culori poze imagini fotografii

  Sper ca aceasta postare sa va fie de folos in alegerile dumneavoastra. 


Proiectare gradini, peisagistica si design al gradinii: 
Arh. Peiagist Alexandru Gheorghe  - 0723026284
alexandru@poteca-studio.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu