O data cu inceputul primaverii gradina permite observarea golurilor din plantari si posibila interventie cu elemente noi, acel moment cand ajungem la concluzia ca "trebuie facut ceva cu gradina". Perioadele optime pentru amenajare, asa cum stim cu totii, sunt: primavara devreme si toamna tarziu (perioada cea mai recomandata), dar vara de ce nu se poate?
In primul rand, in sezonul cald nu pot fi plantati arbori sau arbusti cu balot, cu atat mai putin plante decorative cu radacina nuda. In schimb, pot fi plantate in siguranta plante la ghiveci, oferind o atentie crescuta foioaselor ce au avansat in vegetatie. Cum in Romania majoritatea plantelor decorative la ghiveci sunt din import, avem o noua restrictie privind capacitatea de adaptare a plantei la noul ambient (calitatea solului, aciditate, ph, vecinatati). Astfel va fi nevoie de stimuli din exterior pentru adaptare, substante de inradacinare, ingrasamant selectat pentru nevoile specifice ale plantelor. Recomand sa tineti cont si de momentul din zi in care plantati. Preferabil fiind o transplantare facuta seara si nu in plina zi pe caldura cand au mai mult de suferit.
Apoi o udare abundenta si eventual tunderi usoare pentru a ajuta planta sa directioneze mai multa seva care reconstruirea sistemului radicular.
Nu trebuie sa omitem faptul ca o gradina nu repezinta o simpla compozitie de plante, o expozitie de flori colorate sau de frunze frumoase. Este un intreg sistem de constructii, structuri, retele si finisaje ce vin ca fundal si context pentru plante.
Ca structura, gradina devine un spatiu de relaxare exterior indeplinind necesitatile spatiului si doleantele clientului , trecand prin urmatoarele etape:
- design gradina (proiect peisagistica)
- retele (drenaj, sursa apa, sursa curent electric)
- constructii (piscina, alei, pavilion de vara, garduri decorative, pereti, pergole, pavaje ,fantana, cascada, iaz, parau, samdp- in functie de proiectul de arhitectura peisagera)
- sistematizare teren (denivelari pozitive si negative in teren, pregatire pentru grazonare)
- plantari
- irigatii
- gazonare
- montare corpuri decorative (banci gradina, elemente de design, detalii).
Nu se schimba cu nimic acest parcurs, fie ca amenajam vara, primavara sau toamna. Faptul ca suntem nevoiti sa plantam numai plante la ghiveci, impune o restrictie de dimeniune a plantei, deoarece la balot poate fi plantat un arbore de 3-5 poate chiar 7 metrii,. In schimb la ghiveci, un arbore de 7 metrii are un cost mai ridicat si este mai dificil de ingrijit.In concluzie putem avea un cost mai mare al plantelor sau o inaltime mai mica a acestora la plantare.
Arh. Peiagist Alexandru Gheorghe - 0723026284
alexandru@poteca-studio.ro