Cum integram fantana, iazul, lacul, helesteul sau cascada in proiectul gradinii

fresca greceasca, gradina antica, fantana, gradina istorica, istoria gradinilor
Fresca ce figureaza o fantana in gradina 
 Grecia Secolul 1 D.H.
       In istoria gradinilor apa a fost unul din  elemntele esentiale nu doar ca sursa pentru irigatii si igiena dar si ca sursa de decor si relaxare. Fie ca vorbim de gradinile geometrice ale vilelor (ex. Villa Lante sec. 17), sau gradinile din Persia antica cu axul clar definit de apa, elementul acvatic a fost provocarea de a "imblanzi Natura" in forma antropica definitorie pentru perioada istorica/culturala a momentului.

       Manastirile au pastrat o parte din traditiile antice ale gradinilor pana in perioada Renasterii cand apa a devenit elementul decorativ pe care astazi in cunoaste si apreciem atat de mult.

         Ulterior fantanile in gradinile private erau ca ca forma de afirmare a bogatiei si puterii, iar in spatiile publice serveau atat un scop utilizar cat si decorativ sau religios.

       Desi foarte interesanta, istoria gradinilor este un subiect amplu pe care nu pot pretinde ca il stapanesc. Asadar fantanile au un trecut puternic cu diferite conotatii culturale, dar astazi? Sub ce forma intalnim astazi apa in gradina ?

Gradina de apa (water garden) Un bazin cu apa ce devine sursa unui microhabitat spectaculos, de la pesti la crustacee, insecte si desigur o mare varietate de plante de apa. 
O gradina de apa poate fi un bazin generos sau un mic vas, poate fi o sursa de hrana pentru unii sau doar un motiv de bucurie.fantana gradina, peisagistica, firma constructii iaz, modern, pesti exotici, gradina, peisagistica, iaz, helesteu lac

gradina de apa, plante iaz, pesti balta, lac, peisagistica, constructie, bazin pesti gradina

Cascada cu iaz (bazin recirculare apa) -  Un sistem inchis ce simuleaza unul dintre cele mai spectaculoase elemente naturale ce se produc la intalnirea unui rau cu o panta abrupta.
       Cascada in gradinile romanesti este destul de cautata dar forma de reprezentare este de dimensiuni mici, de multe ori construita intr-un colt al curtii. Micile "cascade" amplasate nefiresc si inestetice uneori, sunt totusi o marturie a importantei acestui element al gradinilor in orice situatie sau context.
    Ca peisagist, pot spune ca o cascada artificiala fie ca vorbim de o gradina privata sau publica, cat timp pretinde imitarea naturii este de preferat sa aiba o inaltime a caderii apei cat mai mare. Daca este posibil putin mai inalta decat nivelul privirii.
Cascada in natura este o prezenta monumentala. De cele mai multe ori cascada domina ambientul prin sunet si amplitudine. Avem ca exemplu Cascada Bigar, votata una dintre cele mai frumoase caderi de apa din lume si este de dimensiuni mici. Dar efectul caderii apei ramane monumental.


cascada cu iaz, cadere apa, firma constructie cascada, design proiectare peisagistica, gradina cu cascada, bucuresti, ilfov, snagov, baneasa, pipera, chitila, mogosoaia, frumusani, giurgiu

firma constructie cascada, bucuresti, ilfov, prahova, buzau, peisagistica, firma, amenajari gradini, bucuresti, designer gradini

Cascada artificiala fara iaz. Cascada fara iaz are un sistem de recirculare si filtrare similar cu cel al cascadei cu iaz. Este posibil ca filtrele sa fie de dimensiuni mai mici fiind un risc redus pentru aparitia algelor. Cascada fara iaz are avantajul unei dimeniuni mai mici, prin urmare poate exista intr-o gradina mica. O cascada fara iaz este mai usor de intretinut si prezinta riscuri mai mici in cazul copiilor si accesul lor la un luciu de apa cu adancime periculoasa, asa cum este in cazul cascadei cu bazin. In schimb acest tip de cascada poate avea un aspect mult mai arficial daca nu este bine motivata lipsa cursului apei, prin solutii creative si cat mai apropiate de natural.cascada fara iaz, cu sistem de recirculare, sistem cascada, filtre, lampa uv, sectiune, poza instructiuni constructie cascada, poze, sfaturi, idei


cascada fara iaz, poze, idei, constructie cascada, bolovani, piatra, apa, peisagistica gradina, in panta teren, deal, curte, ograda, sistem recircularePanza de apa sau "cascada moderna" Asa cum arhitectura influenteaza cursul designului gradinilor, elementele componente ale gradinii devin forme de expresie a influentelor stilistice, culturale, samdp. Panza de apa este printre cele mai utilizate elemente acvatice in gradina moderna. Multitudinea de solutii, simplitatea formei si a asocierii cu materialele noi, alaturi de un context potrivit, pot insuma un rezultat ce surprinde esenta unei cascade naturale.


panza apa, in gradina moderna, firma amenajari gradini moderne


panza de apa, cascada moderna, proiectant cascada, inginer ape, firma constructii cascade moderne, peisagist


Luciul de apa -  Un lac intr-o zi senina, marea in linistea diminetii, luciul de apa are un mister aparte ca element acvatic intr-o gradina. Luciul de apa poate fi in final orice element acvatic in gradina, cat timp nu exista un joc de apa. Dar ce se intampla atunci cand un arhitect peisagist foloseste luciul de apa in special pentru a sustine un spatiu, un concept, o atmosfera?


fantana minimalista, gradina design, peisagist, arhitect, firma constructii iaz, modern dizain


fantana moderna, reflexie, luciu apa, peisagist, design gradina, amenajare

Fantana de perete clasica -  Fantana de perete clasica astazi are o functiuni strict ornamentala si ambientala, dar in unele gradini istorice functiunea initiala a fost ca sursa de apa si igiena. Intr-o gradina clasica in asociere cu arhitectura pentru acest tip de context,fantana de perete poate deveni un element special pentru orice dimensiune de spatiu.

fantana clasica gradina istorica fantana de perete cismea basorelief sculptura

fantana de perete gradina istoica desing gradina clasica romantica idei joc de apa


Fantana de perete moderna-  Acest tip de fantana este mai putin discreta ca prezenta dar nu exclude o solutie minimala ca prezenta. Materialele moderne, liniile simple si integrarea in conceptul general face acest tip de fantana una dintre preferatele mele.
fantana de perete panza curs de apa zid de sprijin beton gradina moderna design fantana

gradina moderna fantana zid de sprijin deal graminee

     Ma opresc aici cu aceasta lista, realizez ca este un subiect amplu si nu poatefi cuprins intr-o singura postare. Prin urmare, promit ca revin cu acest subiect, cu mai multe detalii despre cum se construieste o fantana sau o cascada in gradina, si despre ce materiale putem folosi in cazul fantanilor moderne.
      Pana atunci va las cu cateva exemple de elemente acvatice pe care in viitor imi doresc sa le pot implementa in proiectele mele de peisagistica.


barragan, fantana modernista, gradina, istoria gradinilor, arhitect peisagist faimos


iaz longitunial, ax apa, fantana cu plante, gradina de apa, design gradina, idei, inspiratie, cum se construieste2 comentarii:

  1. Wow! Arata spectaculos. Cam cat ar costa o amenajare?

    RăspundețiȘtergere
  2. Arh Peis. Alexandru Gheorghe9 februarie 2019, 01:24

    :) costul unei amenajari se calculeaza pe baza unui deviz de materiale si manopere ce se intocmeste de catre arhitectul peisagist sau devizisti, avand la baza proiectul gradinii realizat de peisagist dupa necesitatile spatiului si doleantele beneficiarului.

    RăspundețiȘtergere