Solutii si idei pentru amenajarea gradinii, consultanta profesionala, design si proiectare gradina. Afla cum poti avea o gradina usor de intretinut, moderna, cat costa amenajarea gradinii si cum alegem designul potrivit. Un blog despre experienta mea ca arhitect peisagist in Romania, proiecte realizate sau in curs de realizare, experiente si descoperiri. | Gradina moderna | Gradina naturalista | Gradina newperennial | Gradina urbana | Pajiste
Namol Beton Cabluri Metal - Gradina in devenire
Cand spui gradina primele ganduri sunt legate de verde, iarba, arbori si flori. De cele mai multe ori gradina fie ascunde structura construita a acesteia fie prin simplitatea designului nu are in compozitie astfel de elemente vizibile. Dar ele nu lipsesc niciodata cu desavarsire .
Beton, namol, cabluri si metal, impreuna sunt structura, baza sau etapa de "hardscaping" partea construita a gradinii, partea murdara de care multi uita in timpul constructiei casei sau chiar si a constructiei gradinii. In general nici nu spunem "constructia unei gradini" ci amenajarea gradinii. Un fel de finisare a curtii, echivalentul tencuielilor decorative, ceva frumos sa nu mai fie urat, ceva gazon sa nu mai fie namol.
Evident gradina privata sau publica este mult mai mult decat atat, sau are potentialul de a fi mai mult, poate chiar un aspect central, un pilon al caminului, al comunitatii, al casei si vietii unei familii. Sau poate fi doar decor dar niciodata nu este doar atat, pentru ca o gradina indiferent de dimensiune, amplasare sau design..... intotdeauna inseamna viata si natura.
Textul acesta l-am pregatiti cu gandul la acel moment din majoritatea santierelor pe care le-am coordonat, acel moment cand totul pare haotic dar incepe sa devina o gradina, sa iasa din namol, beton si fier, acel spatiu gandit si imaginat de mine sau colegii mei, acel spatiu verde plin de viata ce va incanta pentru multi ani vizitatorii.
Eu zic sa nu ne grabim :) cel putin cand vine vorba de gradina, cand ne gadim la spatiul nostru pentru relaxare, spatiul pentru familia noastra... ar fi de preferat sa luam lucrurile din timp, usor si cu posibilitatea de a explora idei noi. Avem nevoie sa fim atenti uneori, sa ascultam pentru un moment spatiul, natura, locul si pe cei din jur. In felul acesta gradina poate deveni spatiul potrivit pentru noi si cei ce vor vizita acest spatiu verde.
Pare complicat pentru ca uneori chiar este complicat ! :)
Ok putin gazon, cativa arbusti si doi pomi fructiferi inseamna o gradina cu potential dar nimic complicat aici... in schimb daca vorbim despre alei, diferente de nivel, un luciu de apa cu pesti sau piscina, jardiniere din beton sau ziduri de sprijin, drenuri, corpuri de iluminat si retea de irigatii, bucataria de vara sau padocul cainilor...pana si gardul...toate aceste elemente sunt parte integranta din gradina si fac obiectul proiectului de arhitectura peisagera.
Asadar timpul bine planificat si coordonarea, sunt elementele ce cred ca sunt o buna baza pentru orice proiect. Cand vine vorba de gradina apare si un element unic in raport cu orice alte constructii sau retele realizate anterior, apare bucuria si potential a ceea ce va fi, cum va fi in timp ..bucuria procesului de a deveni gradina. Procesul de amenajare si intretinere sunt cele mai placute parti ale unei gradini, pe langa relaxarea in natura... :) desigur.
Ramanem implicati, devenim mai bucurosi si visam impreuna. :)
Plante pentru umbra intr-o gradina moderna
Gradina de semiumbra - Design, Plante si Amenajare - Poteca Studio www.poteca-studio.ro |
O mica gradina de semiumbra, intr-un spatiu discret dar cu prezenta importanta in designul interior si arhitectura exterioara.
Salix hakuro Nisiki - o salcie ornamentala spectaculoasa ce va ocupa in scurt timp in totalitate registrul superior al designului vegetal.
Helleborus, feriga, unele specii de crin, Hosta si Pachysandra, apar succesiv si acopera registrul de la nivelul solului chiar si in perioada rece a anului.
Afla mai multe despre designul vegetal si abordarea noastra naturalista, sustenabila a spatiilor de orice dimensiune.
10 ani de blogging despre designul si amenajarea gradinilor
In curand se implinesc 10 ani de cand am pornit acest blog si 12 ani de cand am amenajat prima gradina proiectata integral de mine. Momente ca aceastea sunt de regula ocaziile perfecte de a privi inapoi si de a evalua lucrurile, evolutia profesiei de arhitect peisagist in Romania in ultimii 12 ani, evolutia bloggingului in ultimii 10 ani, samdp. Sigur, este si un moment de sarbatoare si ma voi opri mai mult asupra acestui aspect.
![]() |
Tricoul oranj sunt eu ghidand porticul metalic proiectat pentru o gradina moderna undeva langa Craiova. Beneficiari extraordinari, un proiect de referinta pentru mine si echipa Poteca Studio. |
Ca arhitecti peisagisti, mai ales in Romania, jonglam cu multe concepte, tinem in mana mai multe aspecte a ceea ce reprezinta designul si amenajarea unui spatiu verde, privat sau public. Asadar, comunicarea ideilor, intelegerea beneficiarilor, a spatiului in care lucram, peste care punem cunostintele de arhitectura, urbanism, botanica, horticultura, floricultura, ecologie, inginerie, constructie si rezistenta, arta si psihologie, samdp, toate sunt impachetate pentru mine, intr-un ton personal si sensibil pe care il prefer in defavoarea unei abordari distante, dar poate mai profesionale.
![]() |
Design si Amenajare - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Poteca Studio |
Primii mei clienti au ajuns la mine prin recomandari din partea cunostintelor apropiate. Am epuizat repede aceasta resursa si in acelasi timp am inteles ca viziunea mea asupra designului gradinilor este departe de ce inteleg oamenii in general despre aceasta profesie. Acum 10 ani, tot ce gaseam pe google despre amenajarea gradinilor, erau numai muscate, carute cu flori, pitici si alte comedii, pietris colorat, trandafiri, foc de tabara, crizanteme, petunii si alei din piatra naturala sparta. Am acceptat ca poate voi ajunge greu la oameni cu care sa visez la gradini artistice, linii moderne sau romantice, fantani sau borduri florale complexe,samdp. Dar macar sa arat ce ar putea fi, ce as putea face, ce fac altii in tari mai avansate in acest domeniu. Asa m-am decis sa incep acest blog, apoi urmatorul si apoi urmatorul.
Din fericire, lucrurile au evoluat, poate nu atat cat mi-as fi dorit, cu siguranta nu am contribuit nici eu cat as fi putut. Desi in ultima perioada apar aproape saptamanal noi bloguri despre gradini, informatia nu ajunge structurata la destinatar si astfel persista piticii de gradina, muscatele si rusticul romanesc.
![]() |
Gradina Naturalista - Poteca Studio (design si amenajare) |
Comunitatea iubitorilor de gradini, se naste usor usor si va creste cu fiecare proprietar de gradina dornic sa schimbe informatii, sa invete si mai ales sa experimenteze. Aceasta este noua directie a acestui blog la 10 ani de la lansare.
![]() |
Gradina urbana - Poteca Studio (design si amenajare) |
Multumesc public celor care au fost alaturi de mine in tot acest proces!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)