10 ani de blogging despre designul si amenajarea gradinilor



        In curand se implinesc 10 ani de cand am pornit acest blog si 12 ani de cand am amenajat prima gradina proiectata integral de mine.  Momente ca aceastea sunt de regula ocaziile perfecte de a privi inapoi si de a evalua lucrurile, evolutia profesiei de arhitect peisagist in Romania in ultimii 12 ani, evolutia bloggingului in ultimii 10 ani, samdp. Sigur, este si un moment de sarbatoare si ma voi opri mai mult asupra acestui aspect.
     
Proiect gradina Poteca Studio - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe
Tricoul oranj sunt eu ghidand porticul metalic proiectat pentru o gradina moderna undeva langa Craiova.
Beneficiari extraordinari, un proiect de referinta pentru mine si echipa Poteca Studio.
             Blogul acesta a fost intotdeauna felul meu de a comunica direct cu colaboratorii si beneficiarii serviciilor de proiectare si amenajare a gradinilor pe care le-am dezvoltat in tot acest timp. Am preferat blogul pentru ca este o abordare personala, onesta si care vorbeste clar despre faptul ca peisagistica inseamna si comunicare/contact direct cu beneficiarii.
Ca arhitecti peisagisti, mai ales in Romania, jonglam cu multe concepte, tinem in mana mai multe aspecte a ceea ce reprezinta designul si amenajarea unui spatiu verde, privat sau public. Asadar, comunicarea ideilor, intelegerea beneficiarilor, a spatiului in care lucram, peste care punem cunostintele de arhitectura, urbanism, botanica, horticultura, floricultura, ecologie, inginerie, constructie si rezistenta, arta si psihologie, samdp, toate sunt impachetate pentru mine, intr-un ton personal si sensibil pe care il prefer in defavoarea unei abordari distante, dar poate mai profesionale.

Design si Amenajare - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Poteca Studio
Design si Amenajare - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Poteca Studio
      Sarbatoresc asadar acest blog pentru ca mi-a oferit o voce si mai ales un public la care altfel nu as fi stiut sa ajung acum 12 ani cand am discutat cu primul meu client.


Primii mei clienti au ajuns la mine prin recomandari din partea cunostintelor apropiate. Am epuizat repede aceasta resursa si in acelasi timp am inteles ca viziunea mea asupra designului gradinilor este departe de ce inteleg oamenii in general despre aceasta profesie. Acum 10 ani, tot ce gaseam pe google despre amenajarea gradinilor, erau numai muscate, carute cu flori, pitici si alte comedii, pietris colorat, trandafiri, foc de tabara, crizanteme, petunii si alei din piatra naturala sparta. Am acceptat ca poate voi ajunge greu la oameni cu care sa visez la gradini artistice, linii moderne sau romantice, fantani sau borduri florale complexe,samdp. Dar macar sa arat ce ar putea fi, ce as putea face, ce fac altii in tari mai avansate in acest domeniu. Asa m-am decis sa incep acest blog, apoi urmatorul si apoi urmatorul.

Din fericire, lucrurile au evoluat, poate nu atat cat mi-as fi dorit, cu siguranta nu am contribuit nici eu cat as fi putut. Desi in ultima perioada apar aproape saptamanal noi bloguri despre gradini, informatia nu ajunge structurata la destinatar si astfel persista piticii de gradina, muscatele si rusticul romanesc.

Design si Amenajare - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Poteca Studio
Gradina Naturalista - Poteca Studio (design si amenajare)

Comunitatea iubitorilor de gradini, se naste usor usor si va creste cu fiecare proprietar de gradina dornic sa schimbe informatii, sa invete si mai ales sa experimenteze. Aceasta este noua directie a acestui blog la 10 ani de la lansare.

Proiect terasa restaurant Poteca Studio - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe
Gradina urbana - Poteca Studio (design si amenajare)
In final ma bucur ca am ocazia sa fiu parte din pionieratul peisagisticii in Romania, suntem inca la inceput, dar cred in importanta profesiei mele in viitorul calitatii vietii, nu doar pentru individ, dar mai ales pentru comunitate.

Multumesc public celor care au fost alaturi de mine in tot acest proces!


3 comentarii:

  1. In primul rand felicitari pentru cei 10 ani de activitate si la cat mai multi in viitor! Din punctul meu de vedere, si eu vad o evolutie lenta dar constanta in privinta gusturilor Romanilor in materie de plante si amenajari ale gradinilor. Totusi eu vad o problema care ne trage inca pe multi in jos: lipsa banilor. Pentru o gradina care sa arate bine ai nevoie de ceva bani. In plus este cam greu sa gasesti de cumparat in Romnia spre exemplu niste fantani care sa nu aiba nici catei, nici ursi, nimic de genul asta. Eu vorbesc bineinteles despre oamenii care nu isi permit o fantana facuta la comanda si nici nu au o vila, ci o gradina micuta de care vor sa se bucure. Dar sa speram ca lucrurile vor evolua in directia buna si piata se va diversifica in toate aspectele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Timpul pentru o gradina face mult mai mult decat banii. Timpul alocat, experienta si viziunea celor care intretin si dezvolta o gradina, acestea sunt mult mai importante comparativ cu un buget mare dar investit fara viziune si fara specialisti. Fie ca avem o gradina mica si ca iubitori de plante dezvoltam universul nostru vegetal, fie ca ne bucuram de viziunea altora vizitand gradini publice sau avand ocazia sa lucram cu specialisti, arhitecti, peisagisti, designeri, pentru a crea o viziunea artistica in ce priveste gradina... in orice situatie in final ramane bucuria de a fi in natura, in liniste si tihna. Iar de aceste lucruri ne putem bucura idiferent de situatie. Piata se va diversifica numai daca profesionistii insista sa propuna acest lucru beneficiarilor. Altfel evoluam incet sau chiar stagnam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincere felicitari si multi multi ani inainte.

    Va urmarim cu interes de aproximativ 2 ani de zile de cand am aflat de blog-ul dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere