Intre kitsch si design in amenajarea gradinii

      Cel mai simplu mod de a ma face inteles in ceea ce priveste gama larga de posibilitati oferite de un Ahitect Peisagist prin designul profesional  este sa expun lucrari si arhitecti cunoscuti sau mai putin cunoscuti din tari cu traditie in acest domeniu.
     Inca o data va rog sa privit cu atentie , pentru ca asta inseamna amenajarea unei gradini comparativ cu ceea ce multe firme din Romania inteleg prin plantarea unor flori si tui alaturi de o cascada "rustica" , pe scurt Kitsch cu K mare. :)


gradina moderna, pergola lemn, pergola metal, jardiniera, piatra naturala, alee intrare in curte, poarta

Incep cu o gradina "scumpa", sau ce inteleg eu printr-o gradina ce are un cost crescut dar merita. Scump... de multe ori definim ca fiind scump ceea ce nu ne permitem, dar asta nu inseamna ca nu merit investitia. Asadar un design deosebit pentru un spatiu cu o identitate aparte.

gradina mediteraneana, gradina rocarie, piatra, bolovani, pietris, design gradina, firma amenajare gradina, spatii verzi moderne


      Cum arata o gradina mediteraneana cu design realizat de specialisti? Imaginea de sus descrie perfect elementele definitorii ale gradinii mediteraneene. Daca punem trei pietre, o broscuta ce scuipa apa, 5 trandafiri si doua tui, desi firma de amenajare spune ca se inspira din gradinile mediteraneene, de fapt gradina ramane in categoria cuprizatoare kitch-ului ce a cuprins acest domeniu pe la noi.



terasa, lounge, zona de luat masa, fantana, alei pietris, mobilier gradina moderna, idei simple, gradina dizain

        Un spatiu foarte bine organizat. O gradina nu inseamna doar plante. Cum bine stim, in final unde ne petrecem cel mai mult timp in gradina? Desigur depinde de fiecare, de stilul nostru de viata, dar acest aspect este important in designul gradinii. Materiale de calitate, durabile si iscusinta in montarea lor pe baza proiectului de arhitectura peisagera, aici ar trebui sa inceapa discutia cu orice firma de amenjari sau design de gradini.


organizare curte, idei spatii mici, curte mica, design gradina, dizain, peisagist, firma peisagistica, proiectare gradini

      Gradina romantica cu influente exotice. Invetivitatea este parte din personalitatea unei gradini.


flori perene, plante gradina, plante ornamentale grupuri, cum plantez gradina, ce plante pun in gradina, peisagist, firma plantare flori


     Diversitate si unitate. Diversitatea plantelor ornamentale si unitatea lor prin design au la baza pasiunea, dedicarea si cunostintele arhitectului peisagist ce realizeaza designul gradinii. Amenajatorii de curti, cei care pun gazon si tuia vor evita pe cat posibil lucrurile complicate, vegetatie bogata, pentru ca aici incepe realemente amenajare gradinii si se termina "curatenia din curte" cu ceva iarba si tuia.


peisagist bun, arhitect gradini, bucuresti, ilfov, bacau, buzau, constanta, craiova, hunedoara, deva, cluj, timisoara, petrosani, ramnicu valcea


     Curajul beneficiarilor.  Oricat de iscusit ar fi peisagistul in final daca nu are sustinerea beneficiarului rezultatul nu va fi ceea ce dorim. Cand spun sustinere nu ma refer strict la financiar, ci si incredere, respect si implicare.  Imi doresc o gradina spectaculoasa? Inseamna ca vreau sa ma bucur de ea zi de zi. Deci ma implic in procesul de design si proiectare al gradinii.


Cu ceva curaj am reusit sa povestesc pe scurt cateva diferente evidente intre ce inseamna designul gradinilor si ce inseamna simularea acestuia in domeniul peisagisticii in Romania.

Un comentariu:

  1. Foarte original. Ma intreb daca si in Romania exista astfel de specialisti pregatiti sa faca asa ceva,,, sau oare la noi numai pe thuya sunt axati. Cred ca in primul rand trebuie educati potentialii clenti.
    Foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere