Uneori ajungem sa protejam plantele de gerul dur al iernilor putin cam tarziu, uneori de loc, asadar daca pana acum nu ati reusit sa protejati plantele si sa le pregatiti pentru sezonul rece, inca mai este timp.
Dupa inghetul din zilele recente am primit cateva telefoane de la clientii mai vechi referitor la ramurile incarcate de zapada si riscul de a pierde anumite plante. Sunt plante cu ramuri mai putin elastice si pot fi rupte de greutatea zapezii sau a apei inghetate intr-o zi cu polei.
Dat fiind ca timpul a tinut cu noi, cei ce lucram in aer liber si depindem direct de vreme, a fost timp destul pentru a pregati toate gradinile pentru iarna "ca la carte" fara a risca pierderi in randul plantelor si deci tunderi drastice sau ilocuiri in primavara.
Am sa ofer cateva recomandari pentru protejarea plantelor si pregatirea gradinii pentru iarna mentinand estetic gradina. In final peisajul de iarna este unul romantic si nu trebuie perturbat de improvizatii inestetice.
Dat fiind ca timpul a tinut cu noi, cei ce lucram in aer liber si depindem direct de vreme, a fost timp destul pentru a pregati toate gradinile pentru iarna "ca la carte" fara a risca pierderi in randul plantelor si deci tunderi drastice sau ilocuiri in primavara.
Am sa ofer cateva recomandari pentru protejarea plantelor si pregatirea gradinii pentru iarna mentinand estetic gradina. In final peisajul de iarna este unul romantic si nu trebuie perturbat de improvizatii inestetice.
Primul lucru ce trebuie facut, exceptand gazonul care daca nu a fost tuns este mai bine sa ramana asa, ar fi atentia pentru arbustii cu ramuri subtiri, firave, casante, acestia fiind primii expusi la presiunile greutatii zapezii si a inghetului.
Astfel cel mai simplu mod de a proteja planta si a preveni ruperea ramurilor sau reformarea portului de la columar spre exemplu, la "tarator", este simpla legare sau palisare a plantei. Se leaga un fir de ata groasa sau panza de plastic perforat de o ramura groasa aflata la baza plantei si in spirala se "infasoara" planta cu banda pana la varf unde se innoada. Daca planta este sensibila la ger trebuie o protejare suplimentara cu folie speciala ce permite eliminarea condesului din zilele mai calduroase. Exista si o varianta de musuroire cu pamant la baza plantei ca forma de precautie suplimentara cel putin pentru plantele tinere.
Atentie la ghivecele de la exterior, daca nu au o termoizolatie pe interior au nevoie de protectie si ele. De regula in ghivecele de la exterior avem plante deosebite ceea ce de multe ori echivaleaza cu plante sensibile; prin urmare trebuie sa acordam o atentie mai mare. Ghivecele din teracota cedeaza iarna daca nu sunt de calitate, bine arze sau daca sunt amplasate direct pe pamant unde se mentine umiditatea. Clasica situatie in care apa la inghetare isi mareste volumul prin urmare apar crapaturi in ghivece putand chiar sa se sparga, la aceasta se adaga si faptul ca gerul poate ingheta integral un ghiveci cu tot ce contine daca este mai mic de 50 cm diametru, si de multe ori este. Prin rumare trebuie sa protejam ghivecele cu orice pret. Fie ca este folie de plastic cu un material termoizolant, sau daca ne permite forma ghiveciului chiar cu poliester expandat, protectia trebuie aplicata daca dorim o planta sanatoasa in primavara.
Ghivecele de plastic sunt mai putin pretentioase, e drept gama de ghivece din acest material pe piata romaneasca nu este cea mai estetica dar iata au si anumite avantaje, totodata ghivecele de tabla sunt la fel de rezistente dar si ele au nevoie de invelire daca planta este mai sensibila.
Mergand mai departe prin gradina de iarna, planta ce pentru mine este deosebita in sezonul rece si aduce o pata de culoare in albul iernatic este cea din imaginea de mai jos. O varietate decorativa de varza, ce rezista in sezonul rece si infloreste primavara. Se insamanteaza tot primavara preferabil in solar , iar semintele se pot achizitiona de la orice magazin de bricolaj sau alte magazine specializate.
Ce resursa avem in |Romania, poate cea mai mare din Europa? Stuful! Cum putem folosi stuful intr-un mod decorativ si util in protejarea plantelor, in cazul de mai jos a unui palmier...
Textul este ca deschidere a subiectului prin urmare daca aveti intrebari sau pur si simplu nu aveti timp pentru pregatirile mai sus mentionate sau vreti sa lasati intretinerea gradinii pe mainile unor persoane specializate ma puteti gasi la datele din contact.
In final metionez inca o data ca iarna este sezonul perfect pentru proiectare si negocieri ale proiectelor de amenajare a gradinii, prin urmare daca doriti sa amenajati gradina sau pur si simplu doriti sa aveti proiectul gradinii pentru a o putea amenaja mai tarziu sau in regie proprie, acum este perioada perfecta pentru discutii pentru ca preturile de proiectare sunt mai mici, timpul permite mai multa atentie acordata detaliilor si bugetarii, totodata in cazul amenajarilor proiectele deja realizate vor avea prioritate in primavara. Va astept cu intrebari oricand .
O iarna frumoasa si placuta sa avem!
Multumesc pentru sfaturile certificate, acum stiu si eu ce sa fac in calitatea de gradinar incepator!
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, v-am inscris intr-un concurs gen leapsa-Blog de blog. Sper ca veti fi alaturi de noi in aceasta varianta a competitiei frumoase si deschise. Amanunte pe blogul meu.
RăspundețiȘtergere17. Blogul pasiunii (profesiune, hobby). Aici vor intra blogurile culinare, de modă, de design, grădină, cîini-pisici, călătorii, colecţii.
http://amenajarigradini.blogspot.com (gradini)
Cu trandafirul m-ai atins. E floarea mea favorită, mi-a plăcut de când era mică.
RăspundețiȘtergere