Abordez acest subiect strict din perspectiva arhitectului peisagist, si incerc sa explic importanta gardului in designul si estetica gradinii cat si impacul gardurilor in general in peisajul urban al unui oras si nu numai.
Stim cu totii deja, ca imprejmuirea unei propietati este primul pas in cladirea unui nou camin, si ulterior a unei gradini. Primul gard este desigur cel de santier, cu rolul delimitarii proprietatii, asigurarea sigurantei santierului dar si a trecatorilor din afara lui. Dar gardul in final, cel cu care ramanem in timp, cel care intampina ca prim actor al casei noastre orice vizitator, acel gard are o mare importanta estetica, in primul rand.
In Romania importanta sistemului de imprejmuire a unei proprietati este uneori mai mare decat in vest sau in cartierele rezidentiale moderne, unde tendinta este de a instala un gard cat mai mic, discret, ceea ce denota siguranta in primul rand.Este de inteles in final, dar un aspect mai putin discutat este impactul esteticii gardului asupra gradinii si asupra peisajului urban.
In proiectele mele de peisagistica, nu de putine ori, am fost nevoit sa dublez gardul cu un alt gard, de data aceasta din arbusti rezistenti, si cat mai pretabili la tuns si clima vitrega. Este o solutie, care nu in mod necesar este ieftina si nici usor de intretinut. Prin urmare trebuie sa existe un echilibru intre investitia de lunga durata numita gard si estetica de viitor a acestui actor important.
Desi abordez un subiect foarte complex, incerc sa ocolesc aspectele sociale si implicatiile urbanistice si ma voi rezuma la o serie de idei de garduri, ziduri si panouri decorative, pe care le prefer in proiectele mele, ce-mi permit interventia si la acest nivel.
Un prim exemplu este un gard din lemn pe cadrul metalic realizat din teava rectangulara cu un desen simplu pe porti, unde sunt prezente atat numarul casei cat si adresa. Simplitatea castiga, cand vine vorba de estetica.In calitate de peisagist ma bucur sa pot aduce un aport pozitiv la estetica gardului, deoarece poate participa la infrumusetarea gradinii.
Gardul unei case moderne, foarte jos, din beton si praf de marmura, cu putina atentie la finisaj si o grosime nu foarte mare, gardul acesta este un candidat bun pentru un top al gardurilor simple si ieftine.Ca accent poarta din metal se asociaza cu textura dominanta a casei iar bambusul ofera intimitatea unui gard inalt fara a deveni agresiv sau fara a umbri curtea. Exista specii de bambus rezistente la clima noastra severa si neprevizibila, plante ce pot atinge si 5 metrii intaltime.
Un alt gard din lemn, ce poate fi intalnit tot mai des in Romania, este acest model din panouri realizate la 200cm, formand aproape un patrat ca panou, inaltimea fiind de aproximativ 180 cm. Dispunerea lemnului are o serie de avantaje si este o solutie ingenioasa, daca dorim atat intimitate cat si lumina soarelui sa patrunda in gradina si aerul sa circule in voie fara a crea curenti neplacuti, sau zone statice teribile in zilele toride de vara. Acest gard l-as vota pentru primul loc in topul gardurilor in raport calitate si pret, dar sa vedem ce ne mai ofera lista si ce votati si dumneavoastra.
Pentru o gradina moderna si o casa cu arhitectura pe masura , acesta poate fi un gard foarte potrivit. Estetica si originalitatea sunt un mare atu a acestei solutii dar si faptul ca permite patrunderea luminii naturale sau artificiale, fara a fi permeabil vizual, iar dispunerea la o mica distanta a panourilor permite si circulatia aerului. Asocierea sticla sablata sau panou mat policarbonat cu lemn (recomand panouri de calitate si grosime mare) arata foarte bine si se functioneaza foarte bine ca decor intr-o gradina.
In cazul in care ne rezumam la un gard simplu putem marca creativ intrarea in curte, transformand poarta intr-o atractie vizuala. In cazul de fata poarta este realizata din panou metalic cu o grosime de 2mm, debitat cu router-cnc dupa un desen foarte frumos. Este o solutie moderna si un raspuns simplu, la problema marcarii intratii si a esteticii imprejmuirii unei proprietati in zona urbana si rurala.
O gradina moderna si simpla este dominata de plante de talie mica, de mineral, si ce poate fi mai mineral decat gardul si pavajul. In solutia prezentata, gardul capata un rol important, indeosebi intrarea marcata foarte bine, dar si asocierea beton cu lemn. De mentionat faptul ca textura gardului si cromatica, sunt foarte apropiate de cele ale pavajului si de cele ale casei. Un gard aparent simplu dar elegant si cu stil.
O provocare interesanta pentru mine, sunt gradinile in panta, cu teren accidentat. Imi place foarte mult sa lucrez la designul gradinilor pe acest tip de teren,deoarece ofera foarte multe posibilitati si acest lucru se rasfrange si asupta gardului. In solutia prezentata aici, gardul este cat se poate de simplu, totusi poate deveni gresiv daca are o inaltime prea mare, pentru mine 200 cm fiind un maxim. Poarta este discret accentuata cu o textura si culoare pastel ce se asociaza foarte bine cu finisajul si cromatica lemnului. Dispunerea orizontala a sipcilor de lemn are mai multe avantaje, dar cel mai important in gradinile de mici dimensiuni este faptul ca poate crea o iluzie de adancime a spatiului si o dinamica si liniaritate ce poate fi folosita cu succes in avantajul esteticii gradinii.
O solutie indrazneata , un design modern si un statement cat se poate de frumos. Desi nu este realmente o solutie pentru necesitatea de gasi o solutie ieftina si frumoasa, acest tip de gard decorativ il recomand caselor moderne si gradinilor de design . Materialul folosit este unul in trend in ultima perioada in zona designului de gradini, este un otel special realizat pentru a rezista coroziunii, si pentru a necesita ingrijiri zero. Otelul se numeste Corten, sau weathering steel, si in Romania este importat de o singura firma, si poate fi prelucrat in foarte multe moduri. Pe langa apectul ruginiu, deosebit, al otelului si libertatea pe care o ofera in utilizare, acest material este accesibil ca pret si nu necesita ingrijiri.
Asocierea texturii si culorii otelului cu gramineele de talie medie este o solutie fericita si un contrast intre duritate si finete.
Imaginea reprezinta un gard liniar, simplu, usor de realizat dar ingenios ca solutie. Poate fi si el un candidat in topul acestei postari , ramane de vazut. De remarcat diferentele de grosime intre sipci, partea superioara permitand circulatia aerului aduce si un aport estetic la designul gardului.
Un gard rustic si natural pentru o zona rurala.
Gardul din nuiele impletite sau trunchiuri de copac (in cazul de fata mesteacan) , poate deveni un realc decor intr-un cadru natural, o solutie neinvaziva, ce preia forme traditionale romanesti ale unui gard.
Panourile din nuiele din imaginea de jos le apreciez foarte mult, iar utilizarea lor poate da personalitate unei gradini romanesti.
O solutie ceva mai excentrica este un perete decorativ din plasa, umplut cu piatra naturala sau sticla.
Efectul estetic, jocul de lumina si culorile in cazul sticlei recuperate, sunt deosebite si reprezinta un demers ecologic, in final. Pe langa statement-ul estetic si ecologic, acest tip de pereti sunt cat se poate de moderni si pot fi asociati cu mai multe tipuri de gradini sau arhitectura a casei, chiar si tip de mediu inconjurator al proprietatii.
Un alt exemplu de utilizare a sticlei mate sau panourilor de policarbonat de calitate, o lumina difuza si limitare a vizibilitatii sunt avantajele acestei solutii, pe langa calitatile estetice.
Sunt foarte multe tipuri de garduri, am ales sa prezint solutii moderne, ce abordeaza mai multe tipuri de cadre naturale si cu un impact estetic pozitiv atat in cadrul gradinii cat si in afara proprietatii.
Este recomandat ca in momentul in care decideti sa apelati la serviciile de design a gradinii din partea unui arhitect peisagist, sa luati in calcul si estetica gardului .
Domnul Alexandru ma bucur ca scrieti aceste articole si ca promovati importanta gradinilor si a spatiilor verzi pentru viitorul nostru si al copiilor nostri. Imi place foarte mult logo-ul dumneavoastra.Serios.
RăspundețiȘtergereUn articol foarte interesant, chiar nu stiam din ce sa fac gardul gradinii mele si m-am inspirat din aceste poze.
RăspundețiȘtergereBuna seara,
RăspundețiȘtergereCel mai interesant pare gardul din nuiele impletite. Chiar am cautat specialisti pentru asa ceva dar nu am gasit pana in momentul defata. Cam cat ar costa un metru linear?
Alexandra
execut panouri din nuiele florin.capalb@yahoo.com
Ștergerela metru nu lucreaza nimeni
RăspundețiȘtergerecam cat ar putea costa aprox 100-120 m liniari?
RăspundețiȘtergerese poate livra si in jud. Prahova?