Cu toate ca de multe ori suntem surprinsi de "plecarea" verii, toamna ne pregateste intotdeauna cel mai spectaculos joc de culori si gusturi.
Pentru sezonul ce urmeaza, pentru aspectul gradinii iarna si in urmatorii ani, este momentul oportun sa pregatim proiectul gradinii si sa incepem aventura frumoasa a construirii unui mediu ambiental perfect pentru familia noastra.
Piata amenajarilor de gradini intra "pe linie dreapta" in fiecare toamna, iar anul acesta se arata mai interesant ca oricare, pentru ca suntem martorii inceputurilor domeniului arhitecturii peisagere in Romania, iar lucrurile par sa creasca mai repede ca oricand.
Se deschid noi santiere de amenajari, firmele ce furnizeaza plante decorative pentru gradini si-au umplut stocul. Am remarcat, in sfarsit, in unele pepiniere, imbunatatiri in varietatea de material dendrologic. Am facut un exercitiu la inceputul anului, referitor la "tendinte" in designul gradinilor, printr-un top si un mic articol cu explicatii.Gramineele , ierburi cu un aport estetic spectaculos in cazul unui design bine gandit, le-am sustinut atat prin proiectele mele, cat si prin interviurile si articolele referitoare la imbunatatirea rapida a aspectului gradinii. Deja putem observa direct utilizarea tot mai indrazneata a gramineelor, chiar si in spatii publice, cum ar fi chiar in rondul verde de la Piata Universitatii din Bucuresti; uneori utilizate cu succes alteori mai putin.
Un spatiu foarte bun pentru a observa gramineele si avantajele utilizarii acestor plante decorative in designul si amenajarea gradinii, este Parcul Operei.
Va recomand sa faceti o plimbare in acest parc, si poate si prin Gradina Botanica, sa descoperiti ce plante va plac mai mult, si ce va inspira, pentru a putea mai departe, explica arhitectului peisagist o directie cat mai clara in care poate merge cu atmosfera si designul gradinii.
Asadar nu este timp de pierdut, pentru cei ce inca nu au un design si proiect de peisagistica, pasii pentru ajunge cat mai repede la gradina mult visata sunt urmatorii:
- analiza spatiului de amenajat alaturi de arhitectul peisagist, si pregatirea releveului;
- stabilirea temei de design si a unei directii pentru atmosfera gradinii;
- negocirerea si aprobarea designului si proiectului tehnic realizat de arhitectul peisagist;
- negocierea si aprobarea bugetului pentru plantele decorative, materiale, decoratiuni si manopera;
- inceperea lucrarilor in ordinea (sistematizare teren gradina, realizarea constructii, fantana,s.a., realizare alei, nivelare teren, plantari arbori, arbusti, flori - bulbi, realizare sistem irigatii, realizare sistem iluminat si gazonare).
Studioul de proiectare arhitecturala, proiectare gradini si proiectare si design interior, si-a marit echipa. Astazi Studio POTECA, are o echipa multidisciplinara ce pune in folosul fiecarui proiect pe peisagistica si amenajari gradini, experientele specialistilor parteneri si colaboratori. Cu o echipa de arhitecti mai mare, putem prelua proiecte complexe ce implica atat arhitectura, cat si tot ceea ce tine de proiectarea gradinii : retele, modelarea terenului (taluzari, terasasi gradina), modelare ape naturale sau realizare cursuri ape artificiale, proiectare pavilion de vara, chioscuri, bucatarie de vara, semineu de exterior in gradina, piscina, cascade si jocuri de apa, design plantari, si multe altele.
ORICAND cantactati-ma cu orice intrebare legata de proiectarea si designul gradinii, detalii privind amenajarea unei gradinii.
Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe
office@studio-poteca.ro
alexghemail@gmail.com
tel. : 0723026284
foarte util articolul ;)
RăspundețiȘtergere